Gryczane bułeczki

sobota, 28 listopada 2009

Gryczane bułeczki

Znalazłam w sklepie mąkę gryczaną, kupiłam w ciemno z nadzieją, że znajdę na blogach jakieś ciekawe przepisy na pieczywko. Nie musiałam nawet włączać komputera, bo w ręce wpadła mi książka "Pieczywo. Smalce, masła, pasty, konfitury" a w niej przepis na te właśnie bułeczki.

Składniki na 10 sztuk

350 g mąki pszennej razowej
250 g mąki gryczanej
40 g świeżych drożdży
500 ml ciepłej maślanki
szczypta cukru
2 łyżeczki soli
50 g pestek dyni

Połowę maślanki przelewamy do miseczki, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do miski przesypujemy mąki, dodajemy sól, resztę maślanki i gotowy zaczyn. Wyrabiamy do otrzymania sprężystego ciasta. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i pestkami dyni (2 łyżki zostawić do posypania bułek po wierzchu) i wyrabiamy, by pestki połączyły się z ciastem. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, spłaszczając je w dłoniach. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte na 15 minut.

Wyrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż, pryskamy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni, dociskając je. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

5 komentarzy

  1. Nie dość że razowe to jeszcze tak ślicznie wyglądają! Uwielbiam ciemne wypieki. Zdecydowanie bardziej smakuje mi chleb żytni razowy niż pszenny.
    Te bułeczki byłyby dla mnie idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, zauważam, że moimi przepisami rafiam w Twój gurt, Dziwnograju:) bardzo mnie to cieszy! niech to bedzie podzięka za wyróżnienie, które od Ciebie otrzymałam:)
    Ja uwielbiam każdego rodzaju chleb, mogłabym żyć o samym chlebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja też jestem chlebolubna ale mam duże wymagania :) No i bułeczki zdecydowanie górują nad chlebem. Niby to samo ale jednak jest różnica....

    OdpowiedzUsuń
  4. Poswix, dziękuję

    Dziwnograju, ja zjem wszystko;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!