Zupa buraczkowo-jabłkowa

sobota, 31 października 2009

Zupa buraczkowo-jabłkowa

Nawet pisanie referatu na zajęcia może stać się przyczynkiem do znalezienia przepisu na pyszną zupę:) Poszukując wiadomości o wydawnictwie Hearst (właściciel m.in. Cosmopolitan i Harper's Bazaar) trafiłam na magazyn Country Living, a następnie na jego stronę internetową. Gazetka jest o wszystkim, co związane z pracami domowymi, wystrojem wnętrz, a także kulinariami. Kilka przepisów mnie zaciekawiło, więc nieraz jeszcze się coś z Country Living tu pojawi.

Składniki na 6 porcji


1 duża cebula
5 dużych buraków
2 jabłka Granny Smith (u mnie szara reneta)
3 szklanki cydru (dałam gęsty sok jabłkowy)
3 szklanki wody
sok wyciśnięty z małej cytryny
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
oliwa
śmietana 18% do udekorowania

Cebulę, buraki i jabłka obieramy i wszystko kroimy w kostkę (buraki w jak najmniejszą). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i buraki, podsmażamy. Po 5 minutach dodajemy jabłka, i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie wlewamy cydr i wodę, doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy wszystko, aż buraki będą miękkie, a jabłka rozpadną się (u mnie trwało to trochę ponad godzinę). Zupę miksujemy za pomocą blendera. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze cydru. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.


Podajemy z kleksem śmietany.

2 komentarze

  1. Wzorek na naczyniach zachwycająćy, szczególnie w towarzystwie tej wyrazistej w kolorze zupy. Cudnie to wymyślilaś. :-)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!