Torciki szwarcwaldzkie

poniedziałek, 19 października 2009

Torciki szwarcwaldzkie

Nie wiem właściwie czemu, ale tort szwarcwaldzki kojarzy mi się z moimi urodzinami, choć wcale w każde urodziny na stole się nie pojawia. Tym razem jednak sie pojawił, w nieco zmienionej formie. Jeden dzień spóźnione urodzinowe torciki w wersji mini.

Składniki na 8 torcików

Składniki na biszkopt:
3 jajka
65 g cukru pudru
szczypta soli
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao

Składniki na nadzienie:
1/3 szklanki wiśniówki lub innego alkoholu
szklanka wiśni z kompotu
1/3 szklanki kompotu wiśniowego
2 łyżeczki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
250 g śmietany kremówki
patyczki czekoladowe

Białka z cukrem pudrem i szczyptą soli ubijamy na sztywo. Nie przerywając miksowania dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masa musi być porządnie utarta. Przelewamy ciasto do formy na muffiny wysmarowanej wcześniej masłem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 20-25 minut.

Wiśnie wraz z sokiem umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier i zagotowujemy na małym ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w odrobinie wody), by powstała kisielowata masa. Dokładnie mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Wystudzone torciki kroimy - każdy na 3 placki i nasączamy obficie wszystkie krążki alkoholem. Na każdy dolny krążek kładziemy łyżkę wiśni, przykrywamy to bitą śmietaną i kolejnym krążkiem ciasta. Znów kładziemy wiśnie, śmietanę i ostatni krążek ciasta. Tak powstałe torciki lekko dociskamy i smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną.

W ten sposób postępujemy ze wszystkimi torcikami. Dekorujemy posypką, na wierzchu torcików układamy po jednej wisience.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

6 komentarzy

  1. Jakie urocze! Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łohoho , jest to mój ulubiony deser odkąd pamiętam. Chociaż zubożony o duże ilości bitej śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  3. strsznie mi się podoba ta mini wersja

    sto lat,
    o jeden dzień spóźnione
    :-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Aklat, Paulino, Asieju dziękuję za życzenia:)

    Czcicielko soi, też za nim przepadam, w szczególności jak biszkopt jest dobrze nasączony i rozpływa się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego Korniku!!
    Zdrówka, radości i duuużo inspiracji i pomysłów w gotowaniu.
    Torciki są piękne. Nigdy takich nie jadłam ale forma mini bardzo mi się podoba, więc kiedyś na pewno wykorzystam ten przepis.
    Jeszcze raz wszystkiego naj :*

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!