Kremowa zupa dyniowa z serowymi chipsami

poniedziałek, 12 października 2009

Kremowa zupa dyniowa z serowymi chipsami

Nie ma człowieka w domu zaledwie kilka dni a rodzina zmienia się nie do poznania. Domownicy wyrazili bowiem chęć zjedzenia zupy z dyni. Specjalnie nawet kupili na tę okazję gazetę z przepisami. Przepis niegłupi, a połączenie gorącej, gęstej zupki z serowymi chipsami wszystkim nam przypadło do gustu. Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z październikowej "Sól i pieprz".

Składniki

Składniki na zupę:
1 kg dyni
1 duża cebula
1 łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego
150 g serka Philadelphia
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki sproszkowanego kuminu
łyżeczka świeżo startego imbiru
Składniki na chipsy:
75 g parmezanu w kawałku (może być też ementaler lub pecorino)
łyżeczka suszonego oregano

Dynię obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na kawałki. Obieramy cebulę i kroimy w małą kosteczkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, by się zeszkliła. Dodajemy dynię, dusimy 10-15 minut, następnie wlewamy bulion. Całość gotujemy około 20 minut, aby dynia była miękka.

Parmezan ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Dodajemy oregano i mieszmy, a następnie układamy z niego 8 kopczyków, które seriami przekładamy na rozgrzaną patelnię teflonową. Chipsy smażymy około 5 minut, w połowie obracając na drugą stronę.

Ugotowaną dynię z bulionem miksujemy przy użyciu blendera, dodajemy serek, mieszamy, by ser się rozpuścił. Dodajemy sól i pieprz do smaku, gałkę, kumin oraz imbir. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z chipsami serowymi i/lub bagietką.

4 komentarze

  1. Na pewno była pyszna! Taki kolor musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy tylko zobaczyłam Twoją zupę to od razu zaczęłam wypytywac Mamę o dynię
    i okazało się, że na wsi mamy jeszcze kilka
    już nie mogę doczekac,
    gdy znajdą się w domu i zrobię zupę

    OdpowiedzUsuń
  3. Też szykowałam sie na ta zupę :) Wspaniały kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agato, taki kolor nie tylko smakuje, ale i cieszy oczy i serducho!

    Asiu, mam nadzieję, że Twoja zupa będzie pyszna:)

    Kasiu, w takie deszczowe dni taka kolorowa zupa się przydaje na poprawę nastroju:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!