Kluseczki z gruszkami

niedziela, 18 października 2009

Kluseczki z gruszkami

W zasadzie nie wiem, skąd wzięło się to danie u nas w domu. Mama wspomina coś o inspiracji z książki Łebkowskiego. Z czasem danie odrobinę ewoluowało, by osiągnąć ostateczny kształt i smak. Pyszny obiad na słodko. Uwielbiany przez mojego ojca.

Składniki na 4 porcje

Składniki na kluseczki:
120 g mąki
1 jajko
szczypta soli

Składniki na sos:
25o g śmietany 18%
1/2 torebki cukru waniliowego
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 1/2 kg gruszek obranych i pokrojonych w dużą kostkę

Dodatkowo:
oliwa
łyżka masła
cynamon

Przygotowujemy kluski - mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy tyle wody, by powstało gęste ciasto. Dodajemy sól, mieszamy całość, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Łyżkę stołową zanurzamy we wrzątku i nabieramy nią ciasto, tworząc podłużne kluski, i wrzucamy je na wrzątek. Mieszamy i gotujemy 2 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i kładziemy na talerze.

Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i cukrem umieszczamy w rondelku, stawiamy na gaz i zagotować. Dodać imbir, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.

Pokrojone gruszki wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i łyżeczką oliwy. Smażymy, aż gruszki będą rumiane. Przekłądamy na kluski i całość polewamy sosem śmietanowym. Posypujemy po wierzchu cynamonem.

2 komentarze

  1. MMm ;) czegoś takiego jeszce nie jadłam ale wygląda pysznie. U mnie w domu makaron na słodko zawsze się jadło z białym serem, albo truskawkami czy śliwkami. Z gruszkami też spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziwnograju, polecam, myślę, że będzie Ci smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!