
Składniki
210 g dyni startej na tarce o małych oczkach (oryginalnie powinna być puszkowana dynia)
75 g płynnego masła
80 ml wody
2 jajka roztrzepane
225 g mąki pszennej
150 g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
pół łyżeczki imbiru mielonego
szczypta soli
40 g orzechów włoskich lub pekan posiekanych
60g suszonej żurawiny
Ciasto przygotowujemy przez połączenie składników mokrych z suchymi. W jednej misce mieszamy: jajka, dynię, masło, wodę za pomocą drewnianej łyżki. W drugiej zaś umieszczamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy do pierwszej miski ze składnikami mokrymi, mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
80 ml wody
2 jajka roztrzepane
225 g mąki pszennej
150 g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
pół łyżeczki imbiru mielonego
szczypta soli
40 g orzechów włoskich lub pekan posiekanych
60g suszonej żurawiny
Ciasto przygotowujemy przez połączenie składników mokrych z suchymi. W jednej misce mieszamy: jajka, dynię, masło, wodę za pomocą drewnianej łyżki. W drugiej zaś umieszczamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy do pierwszej miski ze składnikami mokrymi, mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Według przepisu powinniśmy piec godzinę, jednak ja wyjęłam swoje ciasto z piekarnika po 30 minutach i było idealne. Studzimy na kratce.
Ja dopiero zakupię sobie dynię, ale ciągle widzę takie ogromne a to gabaryt raczej nie dla mnie :) Ciasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajnie brzmi! Ja z dynia i zurawina robilam muffinki, pyszne byly! Domyslam sie wiec, ze i Twoje ciasto takie jest :)
OdpowiedzUsuńNo i dodatkowo ciesze sie, ze i Ty lubisz dynie :))
Pozdrawiam!
z dyniowym ciastem kojarzy mi się tylko bardzo pracochłonny Pumpkin Pie. Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSzarlotku, ja również jestem w posiadaniu dużego okazu dyni, a raczej połowy tego okazu i jest tego sporo. Ale przynajmniej pojemy sobie smaczne rzeczy:)
OdpowiedzUsuńBeo, ciasto faktycznie smaczne, wilgotne i pachnie pięknie przyprawami. A co do dyni, to polowałam na nią już jakiś czas i zostałam wyprzedzona w jej zakupie przez moją rodzicielkę, która zapragnęła zupy z dyni. Także do festiwalu dorzucę kilka przepisów od siebie:)
Czcicielko soli (swoją drogą, niezły nick;)), ten przepis jest prosty i szybki, nawet miksera wyciągać nie trzeba, więc zachęcam!
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda:-) ja jeszcze nie jadłam ciasta dyniowego:)
OdpowiedzUsuńAndziu, polecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne! i takie wilgotne... mniam :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, super, cieszę się, że smakowało:)
OdpowiedzUsuń