Ciasto czekoladowe z gruszkami

niedziela, 25 października 2009

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Na ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek zasadzałam się już od dawna. Wiedziałam jednak, że nie będzie się ono cieszyło powodzeniem w moim domu, ze względu na fakt, iż jest ono... czekoladowe. Sytuacja sprzyjająca wypiekowi jednak zaistaniała, musiałam się zrewanżować mojemu przecudownemu koledze Radkowi za podarunek w postaci pigw.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

120 g miekkiego masła
8 łyżek cukru
3 jajka
10 łyżek mąki przennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
tabliczka pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady
2 duże gruszki
2 łyżki cukru do posypania po wierzchu

Masło wraz z 8 łyżkami cukru ucieramy na gładką masę. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo jajka, a następnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta układamy gruszki pokrojone w plasterki (w rozetkę - tak, by zachodziły jedna na drugą) i posypujemy wierzch 2 łyżkami cukru. Piecz przez 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!