Pancakes

niedziela, 13 września 2009

Pancakes

Kolejny z wypróbowanych przeze mnie dziś przepisów na pancakes, ten od Liski. Łatwy i szybki przepis. Mi smakowały chyba bardziej niż te z bananami, były lżejsze, najlepsze z dżemikiem. Co nie zmienia faktu, że testowania przepisów na pancakes ciąg dalszy nastąpi.
A ochotę na pancakes mieli wszyscy domownicy, co widać na zdjęciu;)
To ostatni post przed przerwą, teraz czeka mnie ponad tygodniowy odpoczynek od gotowania i blogowania, jadę wygrzać tyłek na zasłużonych wakacjach:)

Składniki na 17 dużych pancakes

175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
2 jajka
15 g masła roztopionego
200 ml jogurtu
100 ml mleka

dodatkowo:
oliwa

Składniki suche - mąkę sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy przesypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy żółtka, jogurt, mleko i masło. Miksujemy na gładka masę. Oddzielnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając całość.

Odrobinę oliwy rozgrzewamy na patelni i wlewamy porcję ciasta (ja używam małej łyżki wazowej). Smażymy na małym ogniu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki - wtedy przekręcamy pancakesa na drugą stronę i smażymy, aż nabierze złocistego koloru.

4 komentarze

  1. pancakes uwielbiam ale czy tam z tylu cudowny Berneński Pies Pasterski?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pies i miniszklaneczka w krowie łatki absolutnie mnie zachwycają.. :-) Cudne pankejki. :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki uroczy domownik z tym noskiem (:

    najbardziej lubię pancakes z miodem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Viridianko, dokładnie tak. berneńczyk, który miał wielki apetyt na pancakesy. Za współudział w sesji oczywiście psa placuszkiem wynagrodziłam.

    Poswix, dziekuję

    Asieju, to mój asystent przy fotografowaniu jedzenia, który zawsze czeka, by mu coś z fotografowanych dań dać do zjedzenia.
    nawet mi się zrymowało.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!