Pancakes bananowe

niedziela, 13 września 2009

Pancakes bananowe

Mały festiwal pancakes. Wypróbowalam 2 przepisy, to jeden z nich od Doroty. Jak dla mnie ciasto było odrobinę zbyt gęste, a trudność przerzucania placków na patelni wynikała z tego, że z nieupieczonej strony banany "uciekały". Następnym razem pokroję je w cienkie słupki lub rozgniotę widelcem na papkę. Mimo wszystko bardzo nam smakowały, wszystkie zostały pożarte.

Składniki na około 15 małych pancakes'ów

szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
jajko roztrzepane
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
20 g roztopionego masła
1 banan pokrojony w cienkie plasterki

dodatkowo:
oliwa

Składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier wsypujemy do miski, mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre - roztrzepane jajko, jogurt, mleko, miód, masło i mieszamy rózgą. Wlewamy składniki mokre do suchych, mieszamy rózgą, dodajemy banany i delikatnie mieszamy całość.

Smażymy na małej patelni z odrobiną oliwy na małym ogniu. Przewracamy na druga stronę, gdy spód będzie złocisty. Podajemy ze śmietaną, miodem lub z czymkolwiek, na co mamy ochotę.

* wykombinowalam jeszcze jedno rozwiązanie na niesforne banany - nie dodajemy ich do masy, tylko pokrojone w plasterki kładziemy na pancake'a, tuż przed przerzuceniem go z jednej strony na drugą.

2 komentarze

  1. Zrobiłam! Dziś na śniadanie. Gdybym ich trochę nie spaliła byłyby genialne. Powinnam też dodać więcej bananów, bo wydaje mi się, że jak dla mnie, nie było ich wystarczająco dużo!:)
    Tylko ciasto wydaje mi się trochę suche. Ale to chyba dlatego, że nie dodałam jogurtu, bo akurat nie było go w lodówce.
    Dzięki Korniczku!
    Kaja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kajusia, jogurcik by się przydał, ewentualnie trzeba było dodać wiecej mleka. A bananów trzeba było wkroić do woli:) Mam nadzieję, że zjadłaś smaczne śniadanko. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!