Jabłecznik francuski

środa, 9 września 2009

Jabłecznik francuski

Jak zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zrobię go wcześniej czy później. Długo czekać nie trzeba było. Wybrałam przepis Polki, z niewielkimi moimi modyfikacjami. Ciasto wyszło bardzo smaczne, w szczególności śmietanowy wierzch:)


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na ciasto:
90 g miękkiego masła
110 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
3 jajka
120 g mąki pszennej tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże kwaśne jabłka pokrojone w szesnastki- u mnie antonówki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
sok z cytryny

Składniki na masę śmietanową:
30 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
200 g gęstej śmietany - u mnie bakoma domowa 18%

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na szesnastki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Cały czas mieszając, wsypujemy makę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę wlewamy równomiernie na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz z bokami wysmarowanymi masłem i posypanymi mąką. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, lekko dociskamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 35 minut.


Śmietanę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wlewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

4 komentarze

  1. Ja też go piekłam! fajnie Ci wyszedł, a że pyszny, to wiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten śmietanowy wierzch kusi mnie właśnie najbardziej
    nigdy go nie jadłam i jeśli nawet nie do tego konkretnego, to do innego ciasta z pewnością go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanowy wierz i jabłka, brzmi niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażyno, oj pyszny pyszny:)

    Asieju, wierzch jest bardzo smaczny i z pewnością sprawdzi się przy innych wypiekach

    Szarlotku, ten wierzch w połączeniu z jabłkami jest tak smaczny, że mogłabym zjeść jako oddzielny deser, bez ciastowego spodu;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!