Grecka pizza

poniedziałek, 21 września 2009

Grecka pizza

Z wyjazdu wakacyjnego przywiozłam sobie między innymi ser feta i czarne oliwki. I już grzejąc się na plaży wymarzyłam sobie pizzę w greckim stylu. Nie trzeba było długo na nią czekać - to pierwszy obiad po powrocie z wakacji, jeszcze z odrobiną wakacyjnego lenistwa. Przepis na ciasto z Kuchni Agaty.

Składniki na pizzę dla 5 osób
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
1 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
5 szklanek mąki pszennej

Składniki na sos:
puszka pomidorów krojonych
duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
szczypta soli
1/3 łyżeczki cukru

Składniki na wierzch pizzy:
3/4 kulki mozarelli
150 g czarnych wydrylowanych oliwek
150 g sera feta
400 g pomidorków koktajlowych
2 garście rukoli
1/2 papryki pokrojonej w krążki

Opcjonalnie:
pomidory suszone
salami
cokolwiek na co macie ochotę

Drożdze rozcieramy z cukrem, dolewamy wode, wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem, by wyrosło. Gdy podwoi objętość wałkujemy na prostokątny lub okrągły placek i kładzemy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą. Odstawiamy na 20 minut, by sobie jeszcze poleżakowało.

W międzyczasie przygotowujemy sos - wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, by sie zagotowały. Nastepnie przez 5 minut gotujemy sos na małym gazie.

Sos przekładamy na wierzch pizzy. Posypujemy startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą, rozkładamy większą część pomidorków przekrojonych na pół.
Wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie wyjmujemy i układamy resztę składników - oliwki, fetę, pomidory suszone, paprykę. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Gotową pizzę wyjmujemy, układamy na niej resztę pomidorków oraz rukolę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

4 komentarze

  1. Ale pięknie kusisz :) Nic tylko rozmarzyć się wakacyjnie i zrobić sobie takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ;) Musiałabyć na prawdę dobra. Feta na pizzy to nietypowa sprawa ale ja chętnie bym spróbowała. Tylko te 5 szklanek mąki. Przecież to bardzo dużo :) Jak wielka wychodzi taka pizza? Porcja to rzecz względna

    OdpowiedzUsuń
  3. pizza w greckim stylu brzmi na tyle smacznie,
    że z ochotą skubnęłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotku, nic prostszego sobie taką pizzę zrobić:)

    Dziwnograju, feta z pomidorami i oliwkami na pizzy się sprawdziła wysmienicie;) w szczególności ta oryginalna z grecji, bardziej słona w smaku niż te co w polsce są.
    a pizzy nam wyszło faktycznie sporo, bo cała blacha taka z piekarnika i dodatkowo jeszcze duży okrągły placek- ze 28 cm średnicy.oczywiście zostało nam na dziś. ale jak wyżera to wyżera;)

    Asieju, gdyby dało się przez kompuer to bym poczęstowała

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!