Chlebki pita

niedziela, 27 września 2009

Chlebki pita

Ponoć trening czyni mistrza. Będę musiała więc trochę z tymi chlebkami potrenować, bo mimo najwyższej tempetatury, jaką osiąga mój piekarnik i gorącej blachy, nie zrobiły mi się w nich "kieszonki", a o to w tym chodzi. Mimo wszystko wyszły pyszne, a dziurę w środku robiliśmy sami, wyjadając ciepły miąższ. Przepis Tatter.

Chlebki pita - składniki na 10 chlebków

450 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
oliwa do posmarowania przed pieczeniem

Makę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części żde formując w kulkę. Kulki układamy na blaszce z papierem dopieczenia i ponownie odstawiamy na godzine w ciepłe miejsce. Nastepnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placek o grubości około 5 mm. Przykrywamy placuszki ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, wstawiamy też blachę, by była gorąca.
Chlebki smarujemy po wierzchu oliwą i razem z papierem do pieczenia przekładamy ostrożnie na gorącą blachę. Pieczemy około 6-8 minut - chlebki mają się napuszyć i trzymać kształt.

6 komentarzy

  1. Jutro będę je wypróbowywać:) Mam nadzieję, zę napuszą sie jak trzeba:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Jolu, gorąca blacha lub kamień to podstawa. Wtedy tego nie wiedziałam, ale cieszę się, że posiadłam tę wiedzę:) Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam je już kilkukrotnie na kamieniu .... za każdym razem wychodza cudowne kieszonki. Te chlebki sa naprawdę pyszne, a iloma rzeczami można je pysznie nadziać:). pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jolu, superancko! bardzo się cieszę i z chęcią bym się wprosiła na taką pitę z dodatkami do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne :) już przepis zapisałam i spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucjo, pomóc w napuszeniu bułeczek może rozgrzanie blachy (odwróconej do góry dnem) razem z rozgrzewaniem piekarnika i na takiej blasze pieczenie pit. Albo kamień, jeśli masz:)
    Czekam na efekty!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!