Bułeczki razowe

poniedziałek, 7 września 2009

Bułeczki razowe

Potrzebowałam jakiegoś szybkiego i mało skomplikowanego przepisu na pieczywko. Wczoraj dopadła mnie migrena, ale w końcu bułeczki na śniadanie być muszą, stąd też poszukiwania czegoś mało wymagającego. Znalazłam - szybkie i zdrowe bułeczki razowe Liski.

Składniki na 9 bułeczek

20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
200 g ugotowanych płatków owsianych
200 g mąki pszennej razowej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Płatki owsiane wsypujemy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż płatki będa miękkie. Ugotowane studzimy na sicie.

Do garnka wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 50 ml wody. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

Mąkę, płatki, sól, oliwę i resztę wody wraz z zaczynem umieszczamy w misce i miksujemy całość lub wyrabiamy ręką. Ciasto ma być gładkie, ale lekko klejące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po około godzinie, przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki. Ciasto będzie się lepić, łatwiej uformujemy ciasto, gdy posmarujemy ręce oliwą lub olejem. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośniecia na około 40 minut.

Na każdej z bułeczek robimy przedziałek używając patyczka do szaszłyków. Bułki możemy przed pieczeniem posypać mąką lub płatkami owsianymi. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułeczki około 20 minut.

2 komentarze

  1. Wspolczuje migreny :( Lacze sie w bolu; mnie na szczescie rzadko dopada, ale jednak.
    Buleczki faktycznie w sam raz na sniadanie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo, dziękuję. Już odkryłam, że te bole związane są z alergią, a właśnie nastała idealna pora na buszowanie roztoczy i innych potworów. Ale nic to, dajemy radę;)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!