Fantazyjne bułeczki

sobota, 8 sierpnia 2009

Fantazyjne bułeczki

Ciasto na knedle się chłodzi w lodówce, mam więc chwilę czasu, żeby podzielić się przepisem. To były moje pierwsze bułeczki śniadaniowe (wrzucam ten przepis z małym opóźnieniem). Pierwsze, ale wyszły nieźle. I nawet suche drożdże mi wyrosły, co dzieje się sporadycznie;) Mięciutkie, z ziarnami na wierzchu i dodatkowo w różnych kształtach. Przepis z Moich wypieków.


Składniki na 12 bułeczek

475 g mąki pszennej chlebowej (miałam mieszankę do chleba Farina di pane)
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
275 ml wody

Dodatkowo:
żółtko do posmarowania
po garści różnych ziaren i pestek - dynia, słonecznik, mak, sezam etc.

W misce umieszczamy mąkę i masło - wyroabiamy, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dosypujemy sól, cukier, drożdże, na końcu wlewamy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i dzielimy na 12 kulek i formujemy bułeczki:
supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;


Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy urosną, smarujemy roztrzepanym żółtkiem każdą bułeczkę a następnie posypujemy ziarnami. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.


Studzimy na kratce.

6 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!