Ciastka z brzoskwiniami

poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Ciastka z brzoskwiniami

To moja propozycja do akcji morelkowo-brzoskwiniowej, w której biorę udział. To moja pierwsza akcja, mam trochę pomysłów, więc postanowiłam wrzucić coś na bloga, mimo że kolejka przepisów do opublikowania ciągle się wydłuża:) Przepis pochodzi z książki "Szybko, zdrowo, smacznie", ale ja trochę go zmodyfikowałam.


Składniki na około 15 ciastek

375 g, czyli opakowanie ciasta francuskiego
4 brzoskwinie
30 g roztopionego masła
3 łyżki migdałów w płatkach
3 łyżki konfitury z jasnych owoców-miałam morelową

Płat ciasta rozkładamy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy z niego okrągłe ciastka, np, kubkiem o średnicy 9 cm (może być wieksza). Krążki układamy w odstępach 2 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy masłem i układamy w rozetkę pokrojone w plasterki brzoskwinie (obrane lub ze skórką), zostawiajac odrobinę odstępu od brzegu ciasta. Jeśli brzoskwinie będą za duże, każdy plasterek można przekroić na pół - tak też zrobiłam i ładnie się zmieściły.


Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy, aż ciasto sie przyrumieni. Wyjmujemy, odstawiamy ciastka do przestygniecia. W tym czasie w garnuszku podgrzewamy konfiturę. Smarujemy nią każde ciastko i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.


Pozostaje nam tylko pałaszować:)

3 komentarze

  1. Te ciastka wyglądają super. Uwielbiam wypieki z brzoskwiniami. Z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę:) Przepis jest może niezbyt wyszukany, ale ciastka i tak wychodzą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciacha przy których nic nie trzeba robić. A to właśnie takie jest :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!