tag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post3909535661662626658..comments2024-01-14T12:56:11.782+01:00Comments on Kornik w kuchni: Zupa pomidorowa z krewetkami i serem feta i konkurskornikhttp://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-62281189402679952782016-05-08T19:09:27.604+02:002016-05-08T19:09:27.604+02:00Agnieszko, te kokilki są z Tchibo, nie wiem jednak...Agnieszko, te kokilki są z Tchibo, nie wiem jednak, czy bywają jeszcze w ich oferciekornikhttps://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-48433938610834681712016-05-08T14:28:46.436+02:002016-05-08T14:28:46.436+02:00Gdzie kupić takie kokilki? przeszukuję cały intern...Gdzie kupić takie kokilki? przeszukuję cały internet i nigdzie nie ma. Prosze o informacje na FBNa przekór niemożliwemuhttps://www.blogger.com/profile/06629518370762012157noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-49970379693665914912013-09-04T15:09:34.060+02:002013-09-04T15:09:34.060+02:00Ulu, te są z Tchibo.pl (zeszłoroczna kolekcja), al...Ulu, te są z Tchibo.pl (zeszłoroczna kolekcja), ale podobne widziałam kiedyś w Makro.kornikhttps://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-52458716185041289392013-09-04T12:51:59.688+02:002013-09-04T12:51:59.688+02:00Gdzie można kupić takie kokilki? Gdzie można kupić takie kokilki? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10579260491482173438noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-71828614933758568402012-11-08T17:25:27.382+01:002012-11-08T17:25:27.382+01:00Olu, bardzo się cieszę, że smakowała. To jedna z m...Olu, bardzo się cieszę, że smakowała. To jedna z moich ulubionych:)kornikhttps://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-42627870346794995132012-11-08T15:17:42.300+01:002012-11-08T15:17:42.300+01:00super zupa :) przyrządziłabym w kociołku nad ognie...super zupa :) przyrządziłabym w kociołku nad ogniem<br />http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html<br />smak takiej zupki nie ma sobie równych :DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12574198599916248869noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-60340462111574364562012-09-03T15:44:28.000+02:002012-09-03T15:44:28.000+02:00Jak to co bym w tym przyrządziła? oczywiste że cla...Jak to co bym w tym przyrządziła? oczywiste że clafoutis z wiśniami i malinami… Już sobie wyobrażam zapach zapiekanych malin i wiśni polanych ciastem z dodatkiem prawdziwej wanilii i posypanych płatkami migdałowymi… rozkosz podniebienia! szkoda że nie załapałam się na konkurs bo naczynka wyglądają przepięknie, pozdrawiam!Justynahttps://www.blogger.com/profile/07496961115768652713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-30214722154002085442012-09-03T11:54:58.581+02:002012-09-03T11:54:58.581+02:00Właśnie się zorientowałam, że jak brała udział w k...Właśnie się zorientowałam, że jak brała udział w konkursie to nie podałam adresu e-mail. Już naprawiam swój błąd...<br /><br />kinga@prosteprzepisykulinarne.com<br />Proste Przepisy Kulinarnehttp://www.prosteprzepisykulinarne.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-71050297168267237222012-09-02T12:22:23.523+02:002012-09-02T12:22:23.523+02:00och już po konkursie... ale w takich naczynkach be...och już po konkursie... ale w takich naczynkach bezustannie zapiekałabym chlebowy pudding czekoladowy. Chleb nasączony słodką masą jajeczno-mleczną połączony z czekoladą to jesienny antydepresant :) <br /><br />a zupa genialna, dodanie fety to rewelacyjny pomysł :) M.https://www.blogger.com/profile/12313078597383571483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-35927915197987535632012-09-01T16:44:38.884+02:002012-09-01T16:44:38.884+02:00Ja w takich kokilkach podałabym zupę, którą robiła...Ja w takich kokilkach podałabym zupę, którą robiłam dzisiaj (przepis na moim blogu). Jest to zupa chińska, słodko-ostra, z kurczakiem. Przepyszna, no i myślę, że o wiele lepiej prezentowałaby sie w takich naczyniach, niż w moich marnych bulionówkach :)<br /><br />Trochę spóźniłam się z odpowiedzią, ale to nic ;) Nie chodzi przecież tylko o to, żeby wygrywać, ale dzielić się inspiracjami :)Lovelykatehttps://www.blogger.com/profile/04914451728134230573noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-34157020411636503042012-09-01T08:30:38.189+02:002012-09-01T08:30:38.189+02:00Witaj,
w takich kokilkach przygotuję wiele dan. Da...Witaj,<br />w takich kokilkach przygotuję wiele dan. Dają wiele możliwości. Rozmiar - śmiało podałabym w nich zupę np bogracz, zapiekane mięso z ziemniakami - podać w takich kokilkach to sama przyjemność, no i oczywiście deser - crumble z owoców sezonowych i 3 łyżki. Fajna wyżerka rodzinna z jednego "gara"<br />Agiatishttps://www.blogger.com/profile/01574536129181275591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-87621975876399104312012-08-31T19:21:33.086+02:002012-08-31T19:21:33.086+02:00Śliczne kokilki. Bardzo mi się podobają i bardzo c...Śliczne kokilki. Bardzo mi się podobają i bardzo chciałabym je mieć, jak każdy chyba:) <br />Przygotowałabym w nich pierożki z mozzarellą i ricottą zapiekane w sosie z dojrzałych, świeżych pomidorów, podane z bazylią prosto z krzaczka. Jako deser podałabym w nich gruszki zapiekane w kokosowej kruszonce, polane sosem waniliowym. <br /><br />Pozdrawiam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-55277044786727065442012-08-31T18:32:19.963+02:002012-08-31T18:32:19.963+02:00Ach, marzenia!
Żeby zaszczycić swój stół i zdjęci...Ach, marzenia! <br />Żeby zaszczycić swój stół i zdjęcie takimi pięknymi kokilkami-garnuszkami :))<br />Ja najchętniej przygotowałabym w nich na śniadanie: suflet czekoladowy z płynnym środkiem i podała Ukochanemu do łóżka - oj tak, wspaniale byłoby tak zacząć dzień.<br />Na obiad najchętniej nalałabym do nich cebulowej zupy, zrobiła czapeczki z ciasta francuskiego i je zapiekła - to byłby pyszny, treściwy i elegancki obiad :)<br />A deser? Hmm... mam tysiące pomysłów, co do każdego dania, ale deser u mnie zawsze musi być wyjątkowy, więc chętnie w końcu zrobiłabym creme brulee albo nie... coś zwyczajnie klasycznego, bo po co kombinować?! Upiekłabym ryż, taki aromatyzowany świeżo startym na tarce cynamonem, z jabłkami z własnego sadu (tak, mam to szczęśćie :) ) i odrobiną śmietanki lub mleka... Ale się rozmarzyłam!<br />Chyba już myślę o jesieni, bo moje dania są bardzo rozgrzewające :)<br /><br />Domi<br />lew.domi@gmail.comDomi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura)https://www.blogger.com/profile/00763490895205924219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-68569928671471461592012-08-31T13:12:40.621+02:002012-08-31T13:12:40.621+02:00Pierwsze o czym pomyślałam to pyszna klasyczna zup...Pierwsze o czym pomyślałam to pyszna klasyczna zupa cebulowa, którą chciałabym dokładnie zakryć grzanką, posypać górą startego sera i zapiec, a potem jeść przebijając się przez chrupiąco-ciągnącą skorupkę. Marzy mi się to od bardzo dawna.<br /><br />Po sekundzie moje myślenie zeszło na ostrą, mięsno-pomidorową zapiekankę, z umieszczoną na wierzchu chrupiącą warstwą delikatnego ciasta, które po zapieczeniu wspaniale będzie "udelikatniać" smak mięsnej zawartości. <br />shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-57239845557724959472012-08-31T13:08:52.190+02:002012-08-31T13:08:52.190+02:00Hm, jadłabym w nich chyba wszystko ;) Mają cudny u...Hm, jadłabym w nich chyba wszystko ;) Mają cudny uchwyt, który często wpadałby w moje rączki :)<br />Pałaszowałabym w nich lody waniliowe z czekoladowym sosem i mnóstwem owoców! Jadłabym pieczone brzoskwinię z jogurtem naturalnym i granolką! Jadłabym zapiekane muszle z serowym nadzieniem z mnóstwem świeżych ziół, pod sosem ze świeżych pomidorów! Zupę cebulową zapiekaną z pysznie ciągnącym serem i grzanką z domowego pieczywa! Z chęcią zjadłabym z takiej pięknej czarki zupę gulaszową, gulasz albo beef bourguignon Julii Child! Chciałabym nałożyć sobie całą porcję pieczonych warzyw i rozsiąść się wygodnie na balkonie ciesząc się ostatnimi powiewami lata! A może zupka grzybowa ze świeżych grzybów z dużą ilością natki i parmezanu!? Do tego czosnkowe bułeczki! A może by upiec zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym, warzywami i mięskiem? Jestem pewna, że wszystko będzie smakować obłędnie!<br />Pozdrawiam bardzo serdecznie!Kasieńkahttps://www.blogger.com/profile/03116115919426004126noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-4629014873234715962012-08-31T07:24:51.944+02:002012-08-31T07:24:51.944+02:00Moja propozycja to gorące mocno czekoladowe kubki ...Moja propozycja to gorące mocno czekoladowe kubki Chocohotopots.<br />Jest to deser obok którego nikt nie przejdzie obojętnie! <br />Są to ciastka podawane na gorąco, wierzch jest podpieczony, a ich sekretem jest wnętrze: płynna i gorąca czekolada w środku.Są bardzo słodkie, ale pyszne i wciągające.<br /><br />Masę na bazie masła, czekolady gorzkiej, jajek i mąki nakłada się do takich kokilek i zapieka.<br /><br />Są boskie i ... niebezpieczne:-)<br /><br />Pozdrawiam<br /><br />Urszula<br />urszula44b@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-81571517048072251622012-08-30T10:40:17.923+02:002012-08-30T10:40:17.923+02:00Ja bym zaproponował przygotowanie pysznego śmiadan...Ja bym zaproponował przygotowanie pysznego śmiadania. Kokilki pasują idealnie: dno miseczki należy wysmarować masłem, przykleić do brzegu plaster boczku, na dno kawałek pomidora przyprawionego solą i pieprzem. Na to wbijamy jajko uważając, by żółtko pozostało w całości. Następnie dookoła żółtka polewamy śmietaną kremówką oraz delikatnie omijająć żółtko układamy plastry mozzarelli. Zapiekamy.<br /><br />Po takim śnaidanku mamy energię na cały dzień<br /><br />wosiklukasz@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-81579144386347972472012-08-30T10:11:06.271+02:002012-08-30T10:11:06.271+02:00Zupka wygląda bardzo apetycznie.
W takich pięknych...Zupka wygląda bardzo apetycznie.<br />W takich pięknych oryginalnych kokilkach świetnie prezentowałby się kurczak zapiekany z ciastem francuskim. <br />Już sobie wyobrażam jak każdy z moich gości otrzymuje swoją małą, śliczną kokilkę, z której wyjada ze smakiem pyszny bardzo aromatyczny sos z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo na górze miseczki zapieczone ekstra chrupiące ciasto francuskie, które idealnie komponuje się z aromatycznym sosem maślano-tymiankowym. <br /><br />Pozdrawiam<br />ewelina83b@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-71085662057791777922012-08-29T16:56:43.488+02:002012-08-29T16:56:43.488+02:00Kiedy zobaczyłam te śliczne miseczki do zapiekania...Kiedy zobaczyłam te śliczne miseczki do zapiekania, od razu pomyślałam o Peperonacie z kolorową papryką, czosnkiem i oliwą.<br /><br />To świetne rozwiązanie na spotkanie ze znajomymi lub wieczór we dwoje.<br />Nie trzeba dzielić porcji. Każdy dostaje pachnącą, ciepłą i kolorową dawkę pieczonej papryki .<br />Peperonata podana w takich miseczkach może być też dodatkiem do obiadu . Pięknie prezentowałaby się na stole.<br />Peperonatę można przygotować na różne sposoby, ale podstawą tego dania jest papryka, cebula, czosnek i dobra oliwa.<br />Całość zapiekamy i dodajemy ocet winny.<br /><br />Pozdrawiam<br />pysznakuchnia@wp.plJola - Pyszna kuchniahttp://www.pysznakuchnia.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-68136817574121442142012-08-29T02:33:57.753+02:002012-08-29T02:33:57.753+02:00Hehe, no proszę! Najpierw zachwyciłam się naczynia...Hehe, no proszę! Najpierw zachwyciłam się naczyniami, w których podałaś zupę, a zaraz potem patrzę, że to właśnie one są do wygrania w konkursie! Bardzo chętnie się rozmarzę i opiszę swój pomysł:<br /><br />Jestem uzależniona od pizzy i nie zamierzam wcale tego ukrywać, także i tym razem! Czy moja odpowiedź to pizza w kokilkach? Nie zupełnie, ale całkiem blisko. Podałabym w nich bowiem zupę o smaku pizzy! Na początek przygotowałabym gęstą pomidorową zupę, koniecznie z dodatkiem zeszklonej cebuli, czosnku oraz oregano. Przelałabym ją do kokilek i wierzch każdej porcji przykryłabym kromkami pieczywa (najchętniej ciabattą, jeśli byłaby pod ręką). Zwieńczeniem byłaby tarta mozzarella. I do piekarnika! Zapiekłabym zupę kilka minut, do momentu pojawienia się pierwszych rumianych bąbelków na serze. <br />No, to się rozmarzyłam... :)<br /><br />Pozdrawiam!<br />Sara (Saratelka) smakocie@gmail.comSaratelkahttps://www.blogger.com/profile/12476790559673362524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-42210204023216395182012-08-27T14:11:21.320+02:002012-08-27T14:11:21.320+02:00świetna zupa i kapitalne zdjęcia, dziękujemy za do...świetna zupa i kapitalne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich do Wykrywacza! :)wykrywacz smakuhttps://www.blogger.com/profile/03688335260108450130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-16139970326693878672012-08-27T09:56:24.778+02:002012-08-27T09:56:24.778+02:00Piękne, subtelne naczynka!!! i cudna zupa!
Moja pr...Piękne, subtelne naczynka!!! i cudna zupa!<br />Moja propozycja to danie rodem z Grecji. Ser feta kroimy w plastry (ale taki prawdziwy, słony i pachnący) i układamy w naczynkach (ilość dowolna i wynikająca z pojemności brzucha). Świeże, pachnące pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (od biedy możemy posiłkować się pomidorami z puszki) i układamy je na serze. Obficie posypujemy suszonym oregano i skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia. Pieczemy ok 25 minut w 180 st.C. Podajemy jako przystawkę lub lekkie danie główne w towarzystwie opieczonych kromek wiejskiego żytniego pieczywa lub chrupiących bułeczek pszennych prosto z pieca. <br />A jeśli dysponujemy większa ilością naczynek na deser proponuje przygotowanie Crumbli Śliwkowo Morelowych pod Owsiano Słonecznikową kruszonką :) Pozdrawiam cieplutko.Wiewiórahttps://www.blogger.com/profile/04423912356997406858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-51613742636767275782012-08-27T09:43:29.208+02:002012-08-27T09:43:29.208+02:00pierwsza myśl na widok kokilek to aromatyczna ciem...pierwsza myśl na widok kokilek to aromatyczna ciemnobrązowa od karmelizowanej cebuli zupa cebulowa zapiekana z grzankami i serem, posypana świeżym tymiankiem<br /><br />Pozdrawiam<br />Julia - julka82@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-48608446387648773062012-08-27T00:01:24.062+02:002012-08-27T00:01:24.062+02:00W takich kokilkach pięknie by się prezentowały kur...W takich kokilkach pięknie by się prezentowały kurki po prowansalsku.<br /> <br />Składniki dla 4 osób :<br /><br />1 kg kurek<br />3 łyżki oliwy<br />3 ząbki czosnku<br />3 łyżeczki przecieru pomidorowego<br />1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki<br />sól, pieprz do smaku<br /><br /><br />Grzyby dokładnie oczyścić i wrzucić do miski z wodą. Dość intensywnie pomieszać aby wypłukać z nich piasek. Umyte osączyć na sicie.<br />W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć kurki. Większe porwać na kawałki, a mniejsze wrzucić w całości. Smażyć bez przykrycia do momentu aż wyparuje cała woda. Wówczas dodać posiekany czosnek i lekko obsmażyć. Dołożyć przecier pomidorowy , wlać pół szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem . Całość dusić jeszcze ok. 10 minut aby sos nieco zgęstniał.<br />Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.<br />Najlepiej smakują z bagietką i białym wytrawnym winem.<br /><br />aronia <br />aroniawiemcojem@gmail.com<br />Wiem co jemhttps://www.blogger.com/profile/13157878822734971200noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-24541544288512448052012-08-26T22:24:43.139+02:002012-08-26T22:24:43.139+02:00Uwielbiam kremowe zupy, dlatego kokilki wykorzysta...Uwielbiam kremowe zupy, dlatego kokilki wykorzystałabym właśne w tym celu. Zrobiłabym toskańską zupę pomidorową i zapiekłabym ją z ciastem francuskim przyklejonym do wierzchu kokilek. Smakowałaby obłędnie! Oto przepis na zupkę:<br /><br />- pozostałość niedzielnego rosołu (każda ilość na wagę złota),<br /> - 1 duża cebula,<br /> - 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,<br /> - 4-5 listków świeżej bazylii,<br /> - 1 puszka pomidorów,<br /> - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,<br /> - przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka cukru,<br /> - 1 łyżka oliwy.<br /><br /> Potrzebujemy także blender. <br /><br /> Rosół podgrzewamy. W tym czasie na 1 łyżce oleju rumienimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, a po ok. 2 minutach pomidory z puszki. Dodajemy umyte i posiekane listki bazylii oraz cukier. Zmniejszamy ogień, dusimy przez chwilę. Do gotującego się rosołu dodajemy całą zawartość patelni. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez ok. 5-10 minut.<br /> Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie miksujemy blenderem. Gładki krem zagotowujemy raz jeszcze, przyprawiamy do smaku (u mnie zupa jest dość pikantna). Można dolać więcej wody, lecz niezbyt dużo, by zupa nie stała się rzadka. Przelewamy do kokilek, przykrywamy ciastem francuskim (tak, by nie było zamoczone w zupie) i zapiekamy do zezłocenia. Smacznego!!!<br /><br />marikac1@wp.plDzikowiechttps://www.blogger.com/profile/14201522746974730591noreply@blogger.com