Choć uwielbiam głęboką w smaku czerwoną pastę curry, tym razem postawiłam na jej zieloną wersję, najostrzejszą spośród trzech tajskich past, ale jednocześnie według mnie bardziej orzeźwiającą. Bazę pasty stanowi zielona papryczka i kolendra, do tego czosnek, cebula i oczywiście mleczko kokosowe - z tymi składnikami stworzymy kremowy sos, w którym możemy zanurzyć ulubione dodatki - warzywa, rybę czy tofu, makaron albo ryż. Ja poza dynią wrzuciłam to, co akurat miałam pod ręką. I tak oto miękkie plastry ziemniaków i chrupiąca marchewka wraz z dynią i zielonym sosem kolorystycznie tworzą iście jesienne danie. Inspiracja tu.
Zielone curry z dynią i ziemniakami - składniki na 3 porcje
Składniki na pastę curry:1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka jalapeno (użyłam 1 łyżki krojonej, marynowanej papryczki)
1 łyżka zielonej pasty curry
2 łyżki soku z limonki
szklanka mleka kokosowego
garść naci kolendry
łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
1 cebula
200 g ziemniaków
300 g dyni hokkaido (waga po oczyszczeniu/około 430 g dyni z pestkami)
2 marchewki
garść liści kolendry
2 łyżki chipsów kokosowych
łyżka oleju kokosowego
Zaczynamy od przygotowania pasty curry - obraną i posiekaną cebulę i posiekaną drobno papryczkę szklimy na łyżce oleju kokosowego przez około 4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć. Dodajemy pastę curry, sok z limonki, mleko kokosowe i nać kolendry. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej pasty.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Szklimy posiekaną cebulę, następnie dodajemy obrane, pokrojone w półplasterki ziemniaki, dodajemy około pół szklanki wody i gotujemy, aż ziemniaki będą półtwarde.
Do warzyw dodajemy pokrojoną w cienkie krążki marchewkę i dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy, wlewamy na patelnię zieloną pastę curry i gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut - warzywa powinny zmięknąć, a sos zgęstnieć. Jeśli curry będzie zbyt ostre, dodajemy jeszcze trochę mleka kokosowego i chwile dłużej gotujemy.
Zielone curry z dynią i ziemniakami możemy podać z ulubionym ryżem lub makaronem ryżowym albo domowymi indyjskimi chlebkami. Gotowe danie podajemy z posiekaną kolendrą i uprażonymi na suchej patelni chipsami kokosowymi.
Chetnie rozgrzalabym sie takim pysznym curry :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńSmakowite
OdpowiedzUsuń