Zupa ziemniaczana z zielonymi warzywami

wtorek, 13 czerwca 2017

Zupa ziemniaczana z zielonymi warzywami

Zupa ziemniaczana z zielonymi warzywami, czyli ostatni już w tym sezonie przepis na wykorzystanie szparagów. Ale jednocześnie pomysł na młode ziemniaki, cukinię i groszek cukrowy, czyli kolejne dobra, jakie przynosi ze sobą wiosna zamieniająca się powoli w lato.
Zupa jest delikatna, aksamitna, a dodatek strir fry z zielonych warzyw sprawia, że nie jest to typowa zupa krem, która wielu osobom kojarzy się z jedzeniem dla niemowląt. Tu dzięki warzywom sporo się dzieje, dużo więcej niż w zwykłej zupie, bo te nie są rozgotowane, a przyjemnie chrupią, fajnie kontrastując z kremową zupą. Wypróbujcie sami!
Zupa ziemniaczana z zielonymi warzywami

Zupa ziemniaczana z zielonymi warzywami - składniki na 2 porcje

500 g młodych ziemniaków
1 cukinia
1 szalotka
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
łyżka soku z cytryny
oliwa

Zielone warzywa stir fry:
pół pęczka zielonych szparagów
garść groszku cukrowego
świeży tymianek
łyżka Parmezanu w płatkach

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około minuty, by ten lekko się zezłocił i zaczął pachnieć. Do garnka wrzucamy obrane (lub dokładnie wyszorowane, jeśli wolicie) ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień pod garnkiem, by zupa lekko bulgotała.

Gotujemy około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną i będzie można wbić w nie lekko widelec. Dodajemy cukinię (zostawiamy kawałek długości ok 7cm do warzywnego stir fry) pokrojoną w półplasterki i gotujemy jeszcze około 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Zupa ziemniaczana z zielonymi warzywami
Kiedy zupa ziemniaczana się gotuje, przygotowujemy stir fry - na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy pozostały kawałek cukinii pokrojony w słupki i oczyszczony groszek cukrowy. Smażymy około 3 minut, aż cukinia zacznie łapać złocisty kolor. Dodajemy szparagi pokrojone na kawałki i smażymy jeszcze 4-5 minut, by warzywa pozostały chrupkie. Warzywa lekko solimy, dodajemy gałązki tymianku.

Zupę rozlewamy do miseczek. Na wierzchu każdej porcji układamy stir fry z zielonych warzyw i posypujemy płatkami sera.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!