Sernik z rabarbarem i bezą

czwartek, 1 czerwca 2017

Sernik z rabarbarem i bezą

Sernik z rabarbarem nie jest może najpopularniejszym ciastem z tym warzywem, ale zapewniam, że warto je upiec w sezonie. Każdy z nas z pewnością jadł ciasto drożdżowe czy tartę rabarbarem, ale po zjedzeniu kawałka wypieku z dzisiejszego przepisu stwierdzam, że połączenie sera i upieczonego, miękkiego rabarbaru jest doskonałe. Bo łączą się tu różne struktury - kremowy, delikatny sernik, mięsisty, miękki rabarbar i chrupiący spód. A jak jeszcze dodacie na wierzch bezową czapę, to już w ogóle jest odjazd. Sprawdźcie sami! Inspiracja.
Sernik z rabarbarem i bezą

Sernik z rabarbarem i bezą - składniki na tortownicę o średnicy 21cm

Składniki na spód:
100 g ciastek kokosowych
45 g płatków owsianych
55 g masła

Składniki na warstwę rabarbarową:
350 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
50 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę serową:
250 g mascarpone
250 g ricotty
75 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na bezę:
2 białka
100 g cukru

Ciastka miksujemy z płatkami owsianymi na proszek, zalewamy je rozpuszczonym masłem, mieszamy i wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

Rabarbar kroimy na kawałki grubości kciuka, przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami - cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasteczkowy spód tak, by rabarbar leżał na ciasteczkach w jednej warstwie.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wstawiamy tortownicę. Pieczemy 15 minut, by rabarbar zmiękł.

W tym czasie miksujemy cukier z mascarpone i ricottą. Po chwili dodajemy jedno jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) i ekstrakt waniliowy. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Sernik z rabarbarem i bezą
Masę serową wykładamy na warstwę rabarbarową, piekarnik obniżamy do temperatury 175 stopni i pieczemy przez 30 minut, do suchego patyczka.

Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę - białka wlewamy do misy miksera i ubijamy na wysokich obrotach. Kiedy zaczną się pienić, wsypujemy łyżkę cukru. Kolejną łyżkę dodajemy po minucie i tak co minute dosypujemy cukier, do momentu, aż się skończy, a beza będzie sztywna i lśniąca.

Na wierzch upieczonego sernika wykładamy bezę, wstawiamy do piekarnika, którego temperaturę zmniejszamy do 110 stopni. Suszymy około 40-60 minut, aż beza zezłoci się i będzie zapieczona z wierzchu.

Sernik z rabarbarem i bezą najlepiej zostawić w piekarniku do wystudzenia, a przed podaniem chłodzić go w lodówce.

2 komentarze

  1. Ja znowu w innym temacie :) dziękuję Ci za ostatnią odpowiedź i proszę raz jeszcze o pomoc przy TORCIE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MALINAMI, bo jutro zabieram się ponownie za niego, czy masz jakiś dobry sposób aby zrobić kąpiel wodną dla białej czekolady? słabo mi z nią idzie, wydaje mi się, że ciemna idzie ok a biała nigdy nie wyjdzie mi płynna i robi się brzydka, lepka masa z tego :( i co to znaczy kąpiel wodna ze śmietanka? mogłabyś napisać dokładne kroki tj. co jest najpierw w garnku? :) czekoladę dorzucamy do śmietanki gorącej już czy najpierw roztapiamy czekoladę i dodajemy smietankę? Jakiej czekolady najlepiej użyć? Dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połamaną czekoladę umieszczam w naczyniu razem ze śmietanką i tak rozpuszczam na parze, mieszając. Można też podgrzać śmietankę, dorzucić czekoladę i tak rozpuścić

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!