Chleb z czarnym sezamem

poniedziałek, 13 marca 2017

Chleb z czarnym sezamem

Przepis na ten pszenny chleb z czarnym sezamem znalazłam na jednej z facebookowych grup poświęconych wypiekom na zakwasie. I przyznam, że tak mi się on spodobał, ze od miesiąca jest to jedyny chleb, jaki piekę, a kilka bochenków poszło już w świat - w ręce, a w zasadzie brzuchy znajomych czy rodziny. I choć nie sięgam i nie piekę zbyt często chlebów wyłącznie z mąki jasnej, ten chleb ma w sobie to coś, co nie pozwala się od niego oderwać. Czyżby to była chrupiąca skórka czy spore dziury i wilgotny miękisz? Z pewnością! Delikatnie ciepły smakuje obłędnie i ciężko zjeść tylko jedną jego kromkę.
Upieczenie tego chleba nie wymaga wiele uwagi czy zaangażowania, ważne jednak, by dobrze rozplanować czas, bo musi on na różnych etapach przygotowania spędzić po kilka godzin w lodówce.
Chleb z czarnym sezamem

Chleb z czarnym sezamem - składniki na keksówkę 29x11cm

606 g mąki pszennej chlebowej
398 g wody
180 g aktywnego zakwasu żytniego
14 g soli
30 g ziaren czarnego sezamu

Rano, na dzień przed tym,kiedy chcemy upiec chleb, mąkę wsypujemy do misy miksera, dolewamy wodę i wyrabiamy końcówką z hakiem lubi mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Misę wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Wieczorem dodajemy do mąki z wodą zaczyn i zaczynamy wyrabiać chleb - hakiem na średnich obrotach robota. Po kilku minutach ciasto powinno być jednolite, gładkie, niezbyt lepkie. Dosypujemy sól i wyrabiamy jeszcze około 3 minuty.
Chleb z czarnym sezamem
Ciasto na chleb przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dodajemy uprażony na suchej patelni i wystudzony sezam i składamy ciasto. Przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepło. W sumie powinniśmy ciasto złożyć czterokrotnie w 30 minutowych odstępach. Po procesie składania chleb z czarnym sezamem powinien jeszcze wyrastać przez godzinę.

Ciasto przekładamy na blat, formujemy bochenek - prostokątny lub okrągły i przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej mąka keksówki lub oprószonego mąką koszyka rozrostowego. Przykrywamy folią, by ciasto nie wyschło i wstawiamy koszyk lub foremkę na 12-20 godzin do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy je na godzinę na kuchenny blat. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni.
Chleb z czarnym sezamem
Chleb smarujemy z wierzchu wodą i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po kwadransie temperaturę zmniejszamy do 220 stopni i dopiekamy przez kolejne 20-25 minut. Chleb powinien zezłocić się z wierzchu, a postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.

Upieczony, studzimy najpierw w foremce, a potem przekładamy chleb z czarnym sezamem na kratkę do całkowitego wystudzenia.

2 komentarze

  1. śliczny! sezam bardzo jest wyczuwalny w smaku :?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale jak nie lubisz, możesz podmienić na przykład na mak czy siemię :)

      Usuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!