Niby to prosty i zwyczajny tort kajmakowy, jednak kwiaty z kremu maślanego sprawiają, że robi on niesamowite wrażenie i tort przypomina trochę bukiet kwiatów. To mój pierwszy raz z wyciskaniem takich kwiatów, od dawna marzył mi się taki tort i umiejętność wyciskania kwiatków z masy cukrowej. Nie jest to łatwe, szczególnie, że swoją wiedzę nabywam oglądając filmiki tej vlogerki, ale jak na pierwszy raz nie wyszło aż tak źle. Zapas masła na kolejne testy mam, tylki i rękawy cukiernicze gotowe, motywacja i zapał też, więc pewnie niedługo na blogu pojawią się kolejne kwiatowe torty.
A jeśli chodzi o sam tort, to krem kajmakowy i gruszki to świetnie połączenie. Kluczem do sukcesu jest też dobre nasączenie blatów biszkoptowych, najlepiej przygotować poncz z dodatkiem alkoholu, dzięki temu tort zyskuje na lekkości, a smaki są też bardziej podbite.
Tort kajmakowy z gruszkami - składniki na tort o średnicy 18 cm
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem kajmakowy:
5 gruszek
80 g cukru
60 g masła
sok z 1/2 cytryny
200 g kajmaku z puszki
250 g mascarpone
125 ml śmietany kremówki
Składniki na krem z mascarpone:
40 ml kremówki
150 g mascarpone
70 g białej czekolady
Poncz:
2/3 szklanki zaparzonej mocnej herbaty
4 łyżki whisky
Kwiaty z kremu maślanego:
125 g masła
250 g cukru pudru
barwniki cukiernicze
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i na wysokich obrotach miksera ubijamy je na lekką pianę. Cały czas miksując, wsypujemy stopniowo cukier - piana powinna być sztywna, biała i nie spływać z mieszadła. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim.
Do piany dodajemy przesiane mąki i szpatułką delikatnie, by nie zniszczyć struktury, mieszamy, by powstała jednolita masa bez grudek z mąki.
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjmujemy z piekarnika i stawiamy na podłodze do wystudzenia.
Gruszki obieramy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i smażymy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy gruszki i smażymy kilka minut, aż owoce będą miękkie, ale nie rozpadające się. Dodajemy sok z cytryny, delikatnie mieszamy i odcedzamy gruszki na sicie, odstawiamy, by wystygły
Przygotowanie kremu kajmakowego - wszystkie kajmak, mascarpone i kremówka muszą być dobrze schłodzone - najlepiej włożyć ja do lodówki na 8-10 godzin przed przystąpieniem do przygotowania kremu. Wszystkie 3 składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy kilka minut na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem - im dłużej będziemy ubijać, tym gęstszy on będzie, ale uważajmy, by krem się nie zważył. Krem powinien być zwarty i puszysty i nie spływać z łyżki. Dodajemy do niego gruszki, mieszamy delikatnie, a zanim go wykorzystamy, trzymajmy krem w lodówce.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 4 placki. Pierwszy blat nasączamy ponczem - wymieszaną herbatą z whisky, i przekładamy kremem kajmakowym z gruszkami, przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, nasączamy i powtarzamy - na wierzchu powinniśmy mieć ostatni krążek ciasta, który nasączamy. Tort chowamy do lodówki.
Przygotowujemy krem z mascarpone na wierzch ciasta - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy na sztywno i cały czas miksując dodajemy mascarpone i wlewamy cienką strużką czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.
Boki tortu i jego wierzch dekorujemy kremem, zostawiamy odrobinę kremu i szprycą wyciskamy na wierzchu tortu okrąg - mniej więcej 3 cm od brzegu - na nim będziemy mocować kwiaty. Tort kajmakowy chłodzimy w lodówce.
Kwiaty z kremu maślanego najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu, ponieważ muszą one stwardnieć w lodówce przez kilka godzin.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem aż powstanie gęsty krem. Dzielimy go na porcje, do których dodajemy barwnik spożywczy. Kolorowy krem przekładamy do szpryc z końcówkami do robienia kwiatów i wyciskamy kwiaty. Gotowe wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by krem zastygł.
Kwiaty układamy na wierzchu tortu, zaczynając od obłożenia okręgu z kremu z mascarpone, resztę kwiatów dokładamy, zapełniając miejsce. Dziury między kwiatami wypełniamy "trawką" z kremu maślanego. Tort przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Formularz kontaktowy
Sosial Buttons