Tosty francuskie i test patelni

sobota, 17 grudnia 2016

Tosty francuskie i test patelni

Tosty francuskie to jedno z trzech moich ulubionych dań na śniadanie. Rządzi owsianka, przede wszystkim ta z masłem orzechowym i bananem. Potem jest jajko po benedyktyńsku na domowym chlebie i z awokado. Najbardziej luksusowe są właśnie tosty francuskie, które nie powiadają się często i dlatego tak je lubię, bo nie zdążyły się jeszcze znudzić. Śniadanie z tostami to prawie dzień świąteczny, najczęściej z mamą, taki mały nasz rytuał. 
Dzisiejsze śniadanie jest jeszcze bardziej "na wypasie", bo przygotowane na nowym sprzęcie - patelni Ambition Taurus, którą przez ostatnie dni miałam okazję testować. Patelnia sprawdziła się doskonale, ale o tym przeczytacie pod przepisem, zapraszam.
Tosty francuskie

Tosty francuskie – składniki na 2 porcje

160 ml mleka
2 jajka
duża szczypta cukru
4 kromki chałki (u mnie brioszka)
2 łyżki masła
cukier puder
ulubiony dżem (u mnie wiśniowo-morelowy)

Do głębokiego talerza wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier i roztrzepujemy, by składniki połączyły się.
Tosty francuskie
Patelnię rozgrzewamy, roztapiamy masło. Kromki chałki zanurzamy z dwóch stron w mleku z jajkiem i smażymy na złoto z każdej strony. Przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionym dżemem lub syropem z agawy. 

Francuskie tosty przygotowałam w ramach testu patelni Ambition Taurus. Przygotowałam w niej także makaron soba z brokułem. Jak widzicie na zdjęciach, prezentuje się świetnie. A jak sprawdza się w akcji? 
Choć patelnia jest duża – jej średnica to aż 28 cm i wygląda na dość masywną, jest niezwykle poręczna. Mimo swoich wymiarów, jej waga jest idealna - bardzo dobrze leży w dłoni, nie jest za ciężka, ale też czuć, że jest to naczynie wysokiej jakości. To wszystko dzięki odlewanemu aluminium, z którego wykonany jest Taurus.
Bardzo podoba mi się, że patelnia jest matowa  - dzięki teflonowej powłoce wewnątrz i na zewnątrz,  naczynie już na pierwszy rzut oka wygląda profesjonalnie.
Tosty francuskie
Patelnia jest na tyle duża, że spokojnie można na niej usmażyć jajecznicę, kotleciki czy porcję ryby dla całej rodziny za jednym razem. Ale średnica to tylko jeden istotny parametr.  Drugi to głębokość i pod tym względem Taurus też nie zawodzi. Wysoki brzeg pozwala na niej nie tylko smażyć, ale również dusić i gotować dania z większą ilością sosu. Rączka przystosowana do wysokich temperatur sprawia, że sprzęt może być używany także w piekarniku. To ogromna zaleta, bo dzięki temu wiele dań, które najpierw przesmażamy, a potem pieczemy, można przygotować tylko z wykorzystaniem jednego akcesorium.

Po przyjrzeniu się bliżej Taurusowi, postawmy ją wreszcie na gaz. A w zasadzie nie tylko na gaz, bo jest ona odpowiednia do smażenia na wszystkich rodzajach kuchenek.
Tosty francuskie
Macie w kuchni patelnie, do których coś przywiera podczas smażenia? Z patelnią Ambition możecie o tym zapomnieć, a to wszystko dzięki powłoce Teflon® Platinum Plus. Pozwala ona jednoczesne mniejsze zużycie tłuszczu, na którym smażymy. 
Patelnia dobrze przewodzi ciepło i długo trzyma temperaturę,a  to sprawia, że nasze gotowanie i smażenie jest bardziej ekonomiczne i szybsze.

Pewnie każdemu z nas zdarzyło się zagapić i widelcem lub łyżką dotknąć czy przejechać po wnętrzu patelni podczas smażenia. Mając patelnię Taurus można się zapomnieć, ponieważ powłoka patelni jest odporna na zarysowania metalowymi łopatkami czy sztućcami.

Jeśli szukacie wysokiej jakości wielofunkcyjnego naczynia do kuchni, poszukajcie patelni Ambition Taurus, która dostępna jest w kilku rozmiarach. Ja lepszej patelni w swojej kuchni nie miałam!
Dla czytelników mojego bloga firma Ambition przygotowała zniżkę na swoje produkty- kliknijcie w baner i cieszcie się zakupami z rabatem. Może akurat podarujecie je bliskim na Święta lub przygotujecie im tosty francuskie?



2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!