Ja zamiast klasycznego oleju wybrałam ten ze słoika z suszonymi pomidorami. Dzięki niemu śledzie z morelami i ziołami mają bardziej wyrazisty smak. Jeśli chcecie możecie też dodać kilka połówek suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki.
Śledzie z morelami i ziołami - składniki na 1 słoiczek
3 filety śledzi a la matias w oleju45 g suszonych moreli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
szczypta kozieradki
pieprz do smaku
olej rzepakowy lub olej z suszonych pomidorów
Śledzie kroimy na małe kawałki, na skos.
Morele kroimy w paseczki, można je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, by były bardziej miękkie.
Zioła mieszamy z przecierem pomidorowym. Cały czas mieszając wlewamy oliwę i mieszamy, by powstał jednorodny sos. Dodaj pieprz do smaku.
W słoiku ułóż warstwowo śledzie i morele, zalej olejem z ziołami - powinno go być tyle, by przykryć w całości śledzie. Odstaw słoik do lodówki na noc, by smaki przegryzły się.
Bardzo interesujące. Składniki kupiłam. Teraz zastanawiam się, czy robić już czy przed samymi świętami
OdpowiedzUsuńJa daję śledziom chwilę, żeby się przegryzły - myślę, że jak zrobisz w środę, na Święta będą idealne
UsuńDziękuję ;)
UsuńZrobiłam je w te Święta i są super! Miałam tylko problem z dorwaniem kozieradki (w końcu użyłam szczypty jakiejś mieszanki z nią). Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń