Pieczona dynia z jarmużem i halloumi - składniki na 2 porcje
500 g dyni piżmowej1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
80 g jarmużu (u mnie 50 g jarmużu i 30 g szpinaku)
1 mała szalotka
łyżeczka oliwy
sok z 1/4 cytryny
100 g sera halloumi
kilka łyżeczek dukkah
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dynię pieczemy w temperaturze 180 stopi do miękkości.
Kiedy dynia się piecze przygotowujemy jarmuż - pokrojone na mniejsze kawałki listki wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i sok z cytryny i dłońmi "masujemy" jarmuż przez około 2 minuty, by zmiękł i zmienił kolor na głęboką zieleń.
Halloumi kroimy na plastry i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron, aż pojawią się na nim złociste ślady patelni.
Jarmuż mieszamy ze szpinakiem i pokrojoną w plastry szalotką, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dynię.
Wykładamy na talerze, na wierzchu układamy grillowane halloumi, wszystko posypujemy dukkah. Jemy od razu.
Wygląda bardzo apetycznie! Cudowne kolory. Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń