Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

sobota, 15 października 2016

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Jeśli lubicie masło orzechowe i macie ochotę na coś słodkiego, wykorzystajcie ten przepis na ciastka z masłem orzechowym i czekoladą. Nie ma tu mąki i masła, cukru jest niewiele, a ciastka są pyszne. I proste do przygotowania, wystarczy dwa razy zakręcić mikserem i gotowe.
Ja uwielbiam masło orzechowe, jeśli nie robię go sama, zawsze mam w domu słoik takiego z fistaszków. Zazwyczaj dodaję je do mojej ukochanej owsianki z bananem albo do mojego ulubionego sosu orzechowego do spring rollsów. A jak nie, to piekę takie ciastka.
Plusem jest też to, że możecie do tego przepisu wykorzystać ulubione masło orzechowe - czy to fistaszki, czy orzechy laskowe. A zamiast czekolady dać bakalie - rodzynki, żurawinę albo pestki słonecznika. Ot, takie proste małe co nie co pod postacią ciastek z masłem orzechowym.

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą - składniki na około 17 ciastek


110 g płatków owsianych górskich
250 g masła orzechowego
50 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g czekolady (u mnie gorzka, ale może być mleczna)

Suche składniki - płatki owsiane i proszek do pieczenia mieszamy w misce.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i miksujemy, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i miksujemy tylko tyle, by rozprzestrzeniła się w cieście.

Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią.
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy na kratce.

4 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!