Kakaowy pudding chia z malinami

wtorek, 23 sierpnia 2016

Kakaowy pudding chia z malinami

Ten kakaowy pudding chia z malinami to chyba ostateczny dowód na to, że jestem prawdziwą miłośniczką tych deserków. Był już kokosowy pudding chia z bananami, czekoladowy pudding chia z pomarańczą, wypasiony pudding chia z bananami, kajmakiem i czekoladą i warstwowy kakaowy pudding chia z bananem. Dzisiejsza propozycja to także warstwowy deser - jedna z nich to warstwa kakaowa z chia, druga natomiast to sycące połączenie malin i awokado. Brzmi dziwnie? Oj nie, to jest pyszne! Zwróćcie tez uwagę na składniki dolnej warstwy - jest tu sporo przypraw, które nie tylko podkręcają smak, ale i maja właściwości rozgrzewające i pobudzające, dzięki czemu po zjedzeniu mamy więcej energii. Co tu dużo mówić - to deser jest idealny na początek dnia - śniadanie lub drugie śniadanie albo deser.
Ten pudding chia z malinami nie zawiera ani grama cukru - słodzony jest daktylami, jeśli wybierzecie mleko roślinne - polecam migdałowe - będzie też wegański. Jeśli nie macie pod ręką malin, można zastąpić je jeżynami.
Przepis znaleziony tu.
Kakaowy pudding chia z malinami

Kakaowy pudding chia z malinami - składniki na 2 porcje

Składniki na pudding kakaowy:
250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
4 łyżki nasion chia
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki kakao

Składniki warstwy malinowej:
1/2 awokado
200 g malin
4 daktyle bez pestek

Do dekoracji:
kilka malin i jeżyn
garść pistacji
łyżka kruszonego ziarna kakaowca

Zaczynamy od przygotowania warstwy kakaowego puddingu - przyprawy i kakao mieszamy w miseczce, dodajemy chia i zalewamy całość mlekiem. Mieszamy dokładnie, by pozbyć się grudek. Miseczkę wstawiamy do lodówki, by chia napęczniały, a pudding zgęstniał, powinno to zająć około 30 minut, jeśli nie, chowamy z powrotem do lodówki.
Kakaowy pudding chia z malinami
Awokado, maliny i daktyle miksujemy w malakserze na gładkie puree.
Gęsty kakaowy pudding przekładamy do dwóch miseczek lub słoiczków, jako dolną warstwę, a na wierzch wykładamy maliny z awokado.
Kakaowy pudding chia z malinami
Kakaowy pudding chia z malinami dekorujemy z wierzchu malinami i jeżynami, posypujemy kilkoma łyżkami posiekanych pistacji i kruszonymi ziarnami kakaowca.

9 komentarzy

  1. Maliny i awokado? Ciekawe połączenie. Zdjęcia bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrób mi taki, zróóóóób, ładnie proszę! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim wspaniałe zdjęcia ! Pudding prezentuje się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne zdjęcia!
    Nawet jeżeli nie lubiłabym składników puddingu, to i tak chciałabym go zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. awet jeżeli nie lubiłabym składników puddingu, to i tak chciałabym go zjeść! :)

      Usuń
  5. My tongue seemed to melt by looking at the photograph of dishes that you display in this cool site . very hungry..

    OdpowiedzUsuń
  6. Przede wszystkim wspaniałe zdjęcia ! Pudding prezentuje się bajecznie :) Verry NIce. i like it

    OdpowiedzUsuń
  7. Pudding przepyszny! Dodałam ciutkę gałki muszkatołowej i zostawiłam na noc w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!