Kasza jaglana z warzywami i dorszem

piątek, 1 lipca 2016

Kasza jaglana z warzywami i dorszem

- To pizza? - zapytała koleżanka z pracy wpadając do kuchni, kiedy jadłam obiad. A u mnie na talerzu była kasza jaglana z warzywami. Zdziwiłam się nieco, skąd jej, wegance, osobie gotującej, przyszła do głowy ta pizza. - A bo tak pachnie pizzą, chyba przez te zioła! To, jak myślę, całkiem niezła rekomendacja dla nielubianej przez wielu kaszy jaglanej.
Jeśli więc chcecie spróbować lekkiego dania z kaszy jaglanej z warzywami i pieczonym dorszem, które dla niektórych pachnie jak kochany przez wszystkich drożdżowy placek, zapraszam po przepis. Sekret tkwi w paprykowej paście, którą miesza się z kaszą, dzięki czemu nabiera ona wilgotności i fajnego smaku. Dorzućcie też sporą garść świeżych ziół, podkręcą całość, nadadzą aromatu. Białko, u mnie pod postacią dorsza, możecie zamienić na gotowany na parze filet z łososia czy pstrąga albo krewetki.
I co najważniejsze - wszystko można zamknąć w słoiczku i zjeść na zimno bardziej jako sałatkę na lunch lub delikatnie podgrzać i zamienić to danie w bardziej treściwy obiad. 
Inspiracja z książki Jaglany detoks.
 
Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami - składniki na 2 porcje

100 g kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki orzechów włoskich
2 filety z dorsza po około 180 g każdy
1 cukinia
2 łyżeczki oliwy z oliwek
150 g pomidorków daktylowych
świeże i suszone zioła - bazylia, tymianek, oregano
sól i pieprz do smaku

Kaszę płuczemy na sicie, przesypujemy do garnuszka, zalewamy woda w proporcji 2:1 i gotujemy na sypko. Odcedzamy i studzimy.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i opiekamy paprykę, przekręcając ją kilkukrotnie, by na skórce pojawiły się czarne plamy. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowego woreczka, zamykamy go na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę.
Kasza jaglana z warzywami
Razem z papryką pieczemy też filety z dorsza - myjemy rybę, oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię aluminiową.  Pieczemy, uważając, by nie wysuszyć ryby. Gotowego i przestudzonego dorsza dzielimy na mniejsze kawałki. 

Paprykę, orzechy i czosnek miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy kaszę i mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Można też dodać garść świeżych ziół.

Cukinię kroimy w plastry grubości 2 mm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy połowę krążków cukinii, dosłownie chwilę, by zmiękły. Przekładamy do miski, posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami - u mnie tymianek i oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Tak samo postępujemy z drugą porcją plastrów cukinii.
Kasza jaglana z warzywami
Na spód słoika wykładamy porcję kaszy, następnie plastry cukinii, kawałki dorsza, pokrojone na pół pomidorki, wierzch dekorujemy świeżymi ziołami.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!