Spring rolls z sosem orzechowym

sobota, 25 czerwca 2016

Spring rolls z sosem orzechowym

W upalne dni nie chce mi się gotować, więc wybieram sprawdzone patenty na lekkie dania jak na przykład spring rolls z sosem orzechowym. Zazwyczaj robię ich większa porcję i zajadam przez kilka dni na obiad czy kolację. Tym razem w papier ryżowy zawinęłam wędzonego łososia, awokado, makaron gryczany i szpinak, ale Wy możecie dodać do nich co tylko chcecie. Jednak nie pomijajcie sosu! Bo spring rolls z tym sosem orzechowym smakują doskonale. Słodko-słono-pikantny sos w połączeniu ze świeżymi warzywami i wyrazistym łosiem to idealne połączenie. Ja wybrałam masło orzechowe z kawałkami orzeszków, przez co sos nie jest idealnie gładki, ale chrupiące orzechy fajnie urozmaicają całość.
Zobacz też przepis na spring rolls z łososiem i kaszą quinoa i doskonałym sosem mango.

Spring rolls z sosem orzechowym

Spring rolls z sosem orzechowym - składniki na około 20 roladek

20 arkuszy papieru ryżowego
100 g młodego szpinaku
120 g wędzonego łososia
1 duża marchewka
2 długie ogórki
1 małe awokado
60 g makaronu soba

Składniki na sos orzechowy:
2 czubate łyżki masła orzechowego
łyżeczka brązowego cukru
łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pasty chilli sambal oelek

Szpinak myjemy i osuszamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub przy pomocy spiralizera robimy z niego makaron.
Ogórka parzymy wrzątkiem i kroimy w słupki.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na plastry.
Makaron gotujemy i odcedzamy.
Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki
Spring rolls z sosem orzechowym
Arkusz papieru ryżowego nawilżamy ciepłą wodą z dwóch stron. Na środku papieru, w jego dolnej części układamy listki szpinaku, marchewkę, ogórka, łososia, plaster awokado i makaron. Składamy boki papieru ku środkowi i zwijamy spring rolls jak krokiet. Tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami papieru aż do wyczerpania składników.
Spring rolls z sosem orzechowym
Sos orzechowy - do garnuszka przekładamy masło orzechowe i pastę sambal oelek.
Cukier rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody i wlewamy do garnuszka do reszty składników. Podgrzewając na małym ogniu, mieszamy aż powstanie jednolity sos, dodajemy sos sojowy, mieszamy, przelewamy do miseczki.

Spring rolls z sosem orzechowym podajemy od razu.

3 komentarze

  1. nowy wygląda bloga!! Nie byłam tu tak dawno... pięknie wygląda :)
    i przepis pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy makaron gryczany! W spring rollsach jeszcze go nie próbowałyśmy, musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe :) pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!