Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi

piątek, 17 czerwca 2016

Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi

To jeden z najlepszych bochenków, jakie ostatnio jadłam! Przepis na chleb z żurawiną i orzechami laskowymi, bo o nim mowa, znalazłam w książce Piotra Kucharskiego i już od dawna się nad nim zastanawiałam. Muszę jednak przyznać że orzechy laskowe nie należą do moich ulubionych, więc zawsze znajdywałam inne bochenki do upieczenia przed tym. I to był błąd. Bo w tym chlebie i w połączeniu z żurawiną i mąką żytnią, orzechy smakują doskonale! W oryginale zamiast żurawiny były rodzynki, ale zapewniam, że słodko-kwaśna żurawina pasuje tu idealnie. Jeśli więc jesteście miłośnikami domowego chleba i szukacie przepisu do wypróbowania, serdecznie polecam ten chleb z żurawiną i orzechami laskowymi, na zawiedzie Was!
Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi

Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi - składniki na 2 bochenki

Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu
200 g mąki żytniej jasnej
180 ml wody

Składniki na ciasto właściwe:
350 g zaczynu
500 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej razowej
100 g suszonej żurawiny
120 g orzechów laskowych
400 ml wody
20 g soli

W wieczór poprzedzający pieczenie przygotowujemy zaczyn - mieszamy zakwas z mąką i wodą, by powstała jednolita pasta, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat na noc, by ciasto urosło i nabrało gąbczastej struktury.

Kolejnego dnia rano żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, by napęczniała.

Składniki zaczynu, mąki i wodę mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia i powstania w miarę jednolitego ciasta. Dodajemy namoczoną i odsączoną żurawinę, orzechy oraz sól i wyrabiamy ciasto - powinno być miękkie, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni.
Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi
Ciasto na chleb przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2-3 godziny, by podwoiło swoją objętość. U mnie ciasto wyrastało przez noc w lodówce.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie porcje i formujemy bochenki - u mnie okrągłe. Przekładamy je do koszyków rozrostowych, przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by urosły.
Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi
Piekarnik ze wstawionym do środka garnkiem żeliwnym rozgrzewamy do temperatury 230 stopni. Do garnka przekładamy wyrośnięty chleb, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut, na ostatnie 15 minut zdejmując pokrywkę i dopiekając chleb z wierzchu. Tak samo postępujemy z drugim bochenkiem.
Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.

Chleb z żurawiną studzimy na kratce i kroimy, kiedy całkowicie wystygnie.

3 komentarze

  1. Super pomysł z tymi orzechami ! tak ja żurawinę często sie spotyka w chlebia, tak orzechy rzadko i chętnie wypróbuję ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chrupie z monitora! musi byc przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny bochen, a właściwie bochenki:) ....

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!