Risotto z pieczarkami i jajkiem w koszulce

środa, 16 marca 2016

Risotto z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Czy może być coś jeszcze bardziej kremowego niż risotto? Tak, risotto z pieczarkami i jajkiem w koszulce! Płynne żółtko wylewające się na delikatny ryż to prawdziwa uczta! Dodatki do ryżu można swobodnie modyfikować, kapustę zastąpić wyłącznie szpinakiem lub dodatkowo wrzucić kilka liści jarmużu. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami lub warzywami - cukinią, brokułami czy porem. Jedno jest pewne, niezależnie, jakie dodatki wybierzecie, nie warto rezygnować z jajka, ono robi tu robotę!
Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami - składniki na 3 porcje


1 szklanka ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
35 g świeżego szpinaku
1 szalotka
1 ząbek czosnku
130 g białej kapusty
175 g brązowych pieczarek
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka masła
850 ml bulionu warzywnego
3 łyżki startego Parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3 jajka

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kiedy obtoczą się one w tłuszczu, dodajemy na patelnię masło i smażymy około 4 minut, aż pieczarki zaczną nabierać złotawego koloru i mięknąć. Zdejmujemy grzyby z patelni i odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. wrzucamy na patelnię ryż, mieszamy go dokładnie i przesmażamy przez minutę.
Risotto z pieczarkami
Na patelnię wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje, co jakiś czas mieszając. Dodajemy rozmaryn i wlewamy chochelkę bulionu. Gotujemy, aż ryż wchłonie bulion i dopiero po tym czasie dolewamy kolejna porcję bulionu, mieszając ryż od czasu do czasu. Kiedy po kilku "dolewkach" ryz będzie już al dente, dodajemy na patelnię drobno pokrojoną kapustę i dalej gotujemy.

Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy na patelnię szpinak oraz pieczarki. Dolewamy bulion i chwile gotujemy, staramy się, by jednak ryż nie chłonął całego płynu. Dodajemy Parmezan, wyjmujemy rozmaryn i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowe risotto z pieczarkami powinno być kremowe, ale nie suche.
Risotto z pieczarkami
W międzyczasie gotujemy jajka w koszulkach.

Risotto wykładamy na talerze, na wierzch każdej porcji układamy jajko.

2 komentarze

  1. Pysznie ! Chętnie bym takie danie spałaszowała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym jajkiem w koszulce! Nadaje wykwintności i jeszcze o wspaniałe płynne żółtko. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!