Spring rolls z łososiem, szpinakiem i mango

środa, 24 lutego 2016

Spring rolls z łososiem, szpinakiem i mango

Miałam ostatnio ochotę na spring rolls ze słodką owocową nutą, dlatego dziś na blogu spring rolls z łososiem, szpinakiem i mango. Tym razem makaron ryżowy zastąpiłam sobą, bo ten pierwszy zniknął z mojej szafki i zapomniał o sobie przypomnieć, kiedy robiłam zakupy do tych roladek. I przyznam, ze wyszło to całkiem niezłe, bo soba świetnie pasuje do słodkiego mango i łososia. To tego odświeżający ogórek i szczypior i papryka do koloru. Nic tylko zajadać!
Lubisz mango? Polecam też przepis na spring rolls z łososiem i kaszą quinoa ze słodko-pikantnym sosem mango.

Spring rolls z łososiem

Składniki na około 20 spring rolls z łososiem

75 g makaronu soba
60 g szpinaku baby
1/2 ogórka
1/2 czerwonej papryki
100 g wędzonego łososia
1/2 mango (około 170 g)
1 łodyga szczypiorku
papier ryżowy
sos sojowy
słodki sos chilli do podania

Makaron gotujemy we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy wodą.

Szpinak myjemy i usuwamy ogonki.
Ogórka kroimy w słupki, a paprykę w cienkie paseczki, w razie potrzeby krojąc każdy też na pół, by pasował długością do średnicy papieru ryżowego.
Spring rolls z łososiem
Łososia kroimy na paseczki.
Mango obieramy ze skórki i kroimy na pół, a następnie w cienkie paseczki.
Szczypiorek drobno siekamy.

Arkusz papieru ryżowego zwilżamy ciepłą wodą z dwóch stron.
Spring rolls z łososiem
Na środku przy dolnym boku papieru układamy wszystkie dodatki, skrapiamy sosem sojowym. Boki papieru składamy do środka i zawijamy, tworząc roladkę. Tak postępujemy, aż skończą się wszystkie dodatki.

Spring rolls z łososiem z łososiem podajemy z sosem chilli lub sojowym.

2 komentarze

  1. znakomite ! oj z chęcią bym sięgnęła po takiego rollsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kolorowe sajgonki chętnie bym przygarnęła, tak pięknie wiosennie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!