Makaron z pieczonymi warzywami

poniedziałek, 8 lutego 2016

Makaron z pieczonymi warzywami

Obiad, który robi się sam i smakuje latem - makaron z pieczonymi warzywami. Jak dla mnie dużo więcej nie potrzeba, by w środku zimy przenieść się do sierpniowych upałów i pysznego, kolorowego obiadu. To danie jest naprawdę proste, a co ważne, można przy nim trochę pokombinować. Bo makaron z pieczonymi warzywami po dodaniu oliwek czy zielonego pesto zyskuje nie tylko na smaku, ale i jeszcze bardziej wprowadza nas we włoski, wakacyjny klimat. Pamiętajcie o dobrej oliwie, świeżych ziołach i ulubionym twardym serze, który wieńczy całość. Dzięki temu makaron z pieczonymi warzywami będzie przepyszny!

Makaron z pieczonymi warzywami - składniki na 2-3 porcje


1 bakłażan
2 papryki - czerwona i żółta
1 cukinia
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
100 g makaronu razowego fussili
1/3 szklanki liści bazylii
3 łyżki listków świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki wiórków ulubionego sera (Parmezan, Dziugas)

Warzywa myjemy, oczyszczamy.
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na pół i w ćwiartki grubości kciuka.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i w półplasterki.
Paprykę kroimy w grube plastry a następnie sporą kostkę.
Pokrojone warzywa i pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy, by obtoczyć warzywa w tłuszczu, posypujemy solą i pieprzem.
Warzywa pieczemy do miękkości około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, w temperaturze 190 stopni.

Kiedy warzywa się pieką, gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy kilka łyżek wody z gotowania. Mieszamy makaron z warzywami, w razie potrzeby, dodajemy wodę spod makaronu. Dodajemy listki tymianku, posiekana bazylię, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron z pieczonymi warzywami wykładamy na talerze. Posypujemy wiórkami z sera, w razie potrzeby możemy skropić danie odrobiną oliwy.

3 komentarze

  1. Uwielbiam pieczonego bakłażana, cukinię i papryki, właśnie w takim zestawieniu ! Pycha danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i kolorowo. Uwielbiam takie dania, a pieczone warzywa są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym taki obiad jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!