Chleb razowy na zakwasie

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Chleb razowy na zakwasie

Z powodu awarii piekarnika nie jadłam chleba już od ponad dwóch tygodni. Bo gdy raz się upiecze piękny, pachnący bochenek na zakwasie, albo i na drożdżach, ale jednak domowe, pachnące pieczywo, nie chce się wracać do tego kupnego. A jak się okazuje, domowy chleb na zakwasie to nic trudnego. Poniższy przepis na chleb razowy na zakwasie to najlepszy dowód. Wystarczy zamieszać składniki, uformować bochenek lub wsadzić ciasto do foremki i pyk, chlebek gotowy. Jeśli jeszcze nie piekliście, spróbujcie! Przepis z tego bloga.
Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie - składniki na 1 bochenek


Składniki na zaczyn:
325 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej razowej
3 łyżki aktywnego zakwasu
 
Składniki na ciasto właściwe:
200 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej jasnej
12 g soli

Wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Miskę z zaczynem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat.

Następnego dnia mieszamy zaczyn razem z mąką razową i jasną oraz wodą - składnikami ciasta właściwego. Wyrabiamy składniki ciastem z końcówką hak - przez 3 minuty na pierwszej prędkości, następnie przez 2 minuty na prędkości.
Chleb razowy na zakwasie
Dodajemy sól i wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny - powinno urosnąć i zwiększyć objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie oprószony mąką. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy do go koszyka lub na przykład na durszlak wyłożony ściereczką wysypana mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Chleb razowy na zakwasie
Rozgrzewamy piekarnik razem z garnkiem żeliwnym w środku do temperatury 225 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, przekładamy bochenek do garnka, nacinamy wierzch, przykrywamy pokrywką i pieczemy chleb przez 20 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy z garnka pokrywkę i dopiekamy chleb razowy na zakwasie jeszcze około 15 minut - aż bochenek popukany od spodu wydawał będzie głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

5 komentarzy

  1. Świetny - jak kupiony w jakiejś fiu fiu piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Taki domowy chleb z domowym masłem... ach coś cudownego :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, jak się raz upiecze już się nie chce wracać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wody ma byc w ciescie wlasciwym? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!