Batoniki czekoladowe z masłem orzechowym

piątek, 15 stycznia 2016

Batoniki czekoladowe z masłem orzechowym

Dziś deser dla łasuchów, którzy nie liczą kalorii - batoniki czekoladowe z masłem orzechowym. Zrobiłam je, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, w domu niewiele zapasów i zepsuty piekarnik. Ale jak widać, bez piekarnika też można wyczarować coś smacznego. Słodko-słony, chrupiąco-kremowy batonik to mój ratunek na kryzysowe sytuacje. 
Batoniki czekoladowe z masłem orzechowym

Składniki na 8 batoników czekoladowych z masłem orzechowym


45 g herbatników
1 szklanka płatków owsianych
szczypta soli
40 g masła
145 g masła orzechowego
85 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)

Dodatkowo:
1 łyżka masła orzechowego
15 g mlecznej czekolady

Ciastka przekładamy do blendera i miksujemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z płatkami owsianymi i solą.

Masło i masło orzechowe umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu roztapiamy, aż powstanie jednolita masa. Wlewamy do herbatników i płatków, mieszamy. Wykładamy na spód foremki o wymiarach 22x11 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Batoniki czekoladowe z masłem orzechowym
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i równomiernie rozsmarowujemy na warstwie ciasteczkowo-orzechowej. Chłodzimy 30 minut w lodówce, aż czekolada stężeje.

Łyżkę masła orzechowego roztapiamy w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia robimy tutkę, wlewamy masło orzechowe i dekorujemy wierzch batoników, tworząc esy-floresy. Tak samo postępujemy z czekoladą mleczną.

Kiedy wierzch batoników czekoladowych zastygnie, kroimy je na 8 kawałków.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!