Składniki na 8 batoników czekoladowych z masłem orzechowym
45 g herbatników
1 szklanka płatków owsianych
szczypta soli
40 g masła
145 g masła orzechowego
85 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)
Dodatkowo:
1 łyżka masła orzechowego
15 g mlecznej czekolady
Ciastka przekładamy do blendera i miksujemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z płatkami owsianymi i solą.
Masło i masło orzechowe umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu roztapiamy, aż powstanie jednolita masa. Wlewamy do herbatników i płatków, mieszamy. Wykładamy na spód foremki o wymiarach 22x11 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i równomiernie rozsmarowujemy na warstwie ciasteczkowo-orzechowej. Chłodzimy 30 minut w lodówce, aż czekolada stężeje.
Łyżkę masła orzechowego roztapiamy w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia robimy tutkę, wlewamy masło orzechowe i dekorujemy wierzch batoników, tworząc esy-floresy. Tak samo postępujemy z czekoladą mleczną.
Kiedy wierzch batoników czekoladowych zastygnie, kroimy je na 8 kawałków.
:)) Poproszę taki batonik :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe i kuszące wielce!
OdpowiedzUsuń