Chleb z mąki razowej to także źródło błonnika, a dzięki niemu przez długi czas odczuwamy uczucie sytości i przez dłuższy czas nie chce nam się jeść. 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa pokrywają w 70% nasze dzienne zapotrzebowanie na błonnik.
I to właśnie pełnoziarniste pieczywo - przygotowane z nieoczyszczonych mąk, zawiera dużo tych drogocennych składników, które powinny pojawić się w naszym śniadaniowym jadłospisie na przykład pod postacią żytniego czy pszennego razowego chleba.
Pełnoziarnisty chleb to także białko, a białka zbóż zawierają kwas glutaminowy - aminokwas odgrywający ważną rolę w pracy mózgu.
Pieczywo przygotowane z mąk ciemnych, z pełnego ziarna bogate jest też w składniki mineralne - żelazo, magnez, cynk, mangan.
Zastrzyk energii od rana oraz utrzymanie odpowiedniego poziomy glukozy we krwi zapewni nam chleb z pełnego ziarna. Takie też pieczywo oferuje Lidl. W sieci tych sklepów znajdziemy pieczywo "Chrupiące z Pieca" przygotowane według nowych receptur - bez konserwantów. Co więcej, oferta chlebów rozszerzyła się o dwie nowe propozycje - pieczywo żytnie przygotowane w 100% z mąki żytniej i chleb Pełne ziarno na zakwasie. Poranna dawka energii oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi z wartościowych produktów pomoże nam dobrze zacząć dzień i przeżyć go na wysokich obrotach.
Pełnowartościowe śniadanie to jednak nie tylko baza - czyli chleb, ale odpowiednie do niego dodatki. Różnorodne składniki, które składają się na smaczne, kolorowe i oczywiście zbilansowane kanapki to sposób, by dobrze rozpocząć dzień.
Macie czas od dziś do 3 listopada na zamieszczenie w komentarzu pod tym postem swojej propozycji.
Szczegóły konkursu znajdziecie w regulaminie.
Spośród osób, biorących udział w konkursie, nagrodzę 3 osoby, których pomysły spodobają mi się najbardziej i będą to propozycje zdrowego posiłku.
Nagrodami będą zestawy produktów spożywczych wraz z gustownym chlebakiem na pełnoziarniste pieczywo.
Powodzenia!
Bardzo dziękuję wszystkim Wam za wzięcie udziału w zabawie. Dzięki Wam sama znalazłam kilka ciekawych patentów śniadaniowych do wypróbowania! Postanowiłam nagrodzić osoby, których propozycje najbardziej rozpaliły moje zmysły i do których to osób sama chętnie wprosiłabym się na śniadanie:) Oczywiście z pieczywem Chrupiące z Pieca przyniesionym ze sobą!
3 szczęśliwców, do których trafiają zestawy nagród:
Iwona Chmiel za kanapki z kasztanową pastą
Agata za pastę jarmużową z awokado
Julianna Bednarczuk
Ponieważ jedna z nagrodzonych osób nie wysłała mi w określonym przez regulamin czas swoich danych, musiałam wybrać inną osobę, która otrzyma nagrodę.
Drogie Panie, gratuluję! Proszę o maila na kornikwkuchni@gmail.com z Waszymi danymi, adresami i telefonami dla kuriera, który dostarczy paczki.
Wszystkim pozostałym dziękuję za smaczne propozycje i za udział w konkursie.
Formularz kontaktowy
Sosial Buttons