Tajska zupa z batatów z mlekiem kokosowym

środa, 4 listopada 2015

Tajska zupa z batatów z mlekiem kokosowym

Muszę przyznać, że ta tajska zupa z batatów to jedna z lepszych, jak nie najlepsza, zup, jakie ostatnio jadłam. Po pierwsze ma najbardziej optymistyczny kolor z możliwych, co sprawia, że od razu chce się ją jeść. Przez to, że sporo w niej przypraw i jest to zupa krem, idealnie rozgrzewa, sprawdzi się więc na chłody. Mleko kokosowe nadaje jej aksamitnej konsystencji i jest świetnym wykończeniem, jeśli chodzi o smak. Chyba nie ma co zachwalać, lepiej zrobić tę tajską zupę z batatów i samemu się przekonać! Przepis oryginalny tu.
tajska zupa z batatów

Tajska zupa z batatów - składniki na 3 porcje


2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka świeżo startego imbiru
szczypta mielonej ostrej papryczki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
750 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka koksowego
2 bataty
1 marchewka
szczypta brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
sos sojowy do smaku

Bataty i marchewkę obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plastry.
Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy.
tajska zupa z batatów z mlekiem kokosowym
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy szalotki i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, imbir, chwilę mieszamy i dodajemy przyprawy. Kiedy będą pachnieć, dodajemy bataty i marchewkę, dokładnie mieszamy, by przyprawy pokryły warzywa i zalewamy bulionem. Kiedy bulion zawrze, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Tajska zupa z batatów z mlekiem kokosowym
Garnek zdejmujemy z gazu i miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, cukier, sok z limonki oraz sos sojowy i miksujemy jeszcze raz do połączenia składników. Zupę wstawiamy ponownie na gaz, podgrzewamy i podajemy z kleksem z mleka kokosowego i świeżą kolendrą lub prażonymi pestkami słonecznika.

7 komentarzy

  1. Wygląda bardzo smakowicie, lubię takie niecodzienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałą zupę ugotowałaś! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. ma taki piękny, intensywny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka ilością imbiru w proszku zastąpić świeży?
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, zacznij od 1/2 łyżeczki, w razie czego można dodać więcej już na koniec

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodałam 3 bataty i trochę chili w proszku bo wydawała mi się nieco za słodka, ale po dodaniu ostrości pycha :) I ta aksamitna konsystencja :))

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!