Tajska zupa z batatów - składniki na 3 porcje
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka świeżo startego imbiru
szczypta mielonej ostrej papryczki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
750 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka koksowego
2 bataty
1 marchewka
szczypta brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
sos sojowy do smaku
Bataty i marchewkę obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plastry.
Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy szalotki i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, imbir, chwilę mieszamy i dodajemy przyprawy. Kiedy będą pachnieć, dodajemy bataty i marchewkę, dokładnie mieszamy, by przyprawy pokryły warzywa i zalewamy bulionem. Kiedy bulion zawrze, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wygląda bardzo smakowicie, lubię takie niecodzienne smaki :)
OdpowiedzUsuńwspaniała konsystencja!
OdpowiedzUsuńWspaniałą zupę ugotowałaś! Pycha!
OdpowiedzUsuńma taki piękny, intensywny kolor!
OdpowiedzUsuńJaka ilością imbiru w proszku zastąpić świeży?
OdpowiedzUsuńGosia
Gosiu, zacznij od 1/2 łyżeczki, w razie czego można dodać więcej już na koniec
OdpowiedzUsuńDodałam 3 bataty i trochę chili w proszku bo wydawała mi się nieco za słodka, ale po dodaniu ostrości pycha :) I ta aksamitna konsystencja :))
OdpowiedzUsuń