Pieczona owsianka z bananem i kokosem

piątek, 20 listopada 2015

Pieczona owsianka z bananem i kokosem

Pieczona owsianka z bananem i kokosem to kolejny patent na śniadanie bez porannego stania nad garnkiem. Zazwyczaj robię ją wtedy, kiedy piekę ciasto - wstawiam do piekarnika poza foremką z ciastem także słoiczki. Rano jem ją na zimno albo chwilę podgrzewam. Słoik pozwala także zabrać owsiankę ze sobą na przykład do pracy na drugie śniadanie. Po sukcesie owsianki ze śliwkami, jestem pewna, że i ta z bananem i kokosem przypadnie Wam do gustu.
Pieczona owsianka z bananem i kokosem

Pieczona owsianka - składniki na 3 porcje


1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki wiórków kokosowych
1 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki zwykłego mleka
1/2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 nieduże banany

Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym i zwykłym, miodem i sokiem z cytryny.

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Po kilka plastrów układamy na dnie każdego ze słoiczków, zalewamy mieszanką płatków i mleka do połowy wysokości każdego naczynia, znów dodajemy po kilka plastrów bananów, rozlewamy resztę płatków z mlekiem i na wierzch układamy pozostałe plastry bananów.
Pieczona owsianka z bananem i kokosem
Owsiankę pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Pieczoną owsiankę możemy zjeść jeszcze ciepłą (ale nie prosto z piekarnika, bo jest bardzo gorąca) lub zostawić do całkowitego wystudzenia.
Upieczoną po wierzchu posypuję jeszcze chipsami z kokosa.

9 komentarzy

  1. świetny pomysł na owsiankę :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z kokosem i bananem - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Jakiej firmy mleko kokosowe warto kupić? Nigdy jeszcze takiego nie piłam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj kupuje zapas mleka z lidla Vitasia ale nie wiem czy poza tygodniem azjatyckim jest dostepne. Nie przepadam tao tao bo dla mnie jest rozwodnione i nie oddziela sie smietanka od plynu. Im prostszy sklad tym lepiej. Mozna tez zrobic samemu, wystarcza wiorki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda - i to połączenie jest takie egzotyczne - kokos z bananem :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam ale jakiej pojemności ma Pani słoiczki?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!