Lawendowe mini torciki z kremem cytrynowym i bezą

piątek, 6 listopada 2015

Lawendowe mini torciki z kremem cytrynowym i bezą

Nadmiar białek wykorzystuję na bezę, a żeby nie była to ciągle pavlowa, wymyśliłam takie oto lawendowe mini torciki z kremem cytrynowym. Jest to biszkopt lawendowy nadziany lemon curdem, otulony bezą włoską. Lawenda świetnie pasuje do cytryny, a kwaskowate wnętrze ciastka osładza jej ciągnące się zewnętrze. Ja biszkopty upiekłam w foremce do muffinów większej niż standardowa (jumbo) i porcje wyszły idealne. Jeśli takiej nie macie, lepsze niż foremka do babeczek klasycznej wielkości, będą kokilki czy żaroodporne miseczki albo upieczenie jednego większego ciasta, bo warto.
mini torciki, ciastka lawendowe, ciasto z lawendą, lawendowe torciki

Składniki na 6 mini torcików


Składniki na biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy

Składniki na krem:
2 cytryny
1 duże jajko
1 żółtko
55 g cukru

Składniki na bezę:
2 białka
90 g cukru

Dodatkowo:
1 szklanka zaparzonej delikatnej herbaty (np. białej)

Łyżkę kwiatów lawendy zalewamy 2 łyżkami wrzątku.

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier łyżka po łyżce. Ubijamy, by powstała sztywna, błyszcząca piana. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy żółtko, chwilę miksujemy i dodajemy kolejne. Wlewamy też napar z lawendy (odcedzony od kwiatów) oraz łyżeczkę namoczonych kwiatów. Mikser wyłączamy, do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką, by wszystkie składniki się połączyły.
ciasto z lemon curd, lemon curd, torciki z lemon curd, cyrynowy curd, tort z lemon curd
Biszkopt przelewamy do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką gniazd w foremce do muffinów (ja piekłam 6 biszkoptów w formie z jumbo gniazdami o średnicy górnej 9cm i dolnej 6cm) - do jednego gniazda wlewałam po 3 czubate łyżki ciasta. Biszkopty pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut - do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Przygotowujemy cytrynowy curd - Skórkę otartą z cytryn oraz sok z nich umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier, jajko i żółtko i podgrzewamy, jednocześnie mieszając trzepaczką, by z jajek nie zrobiła się jajecznica, gotujemy całość około 5-7minut. Curd powinien zgęstnieć i przypominać konsystencją budyń. Odstawiamy go do wystudzenia.
torciki, torcik, ciastka z kremem, biszkopt lawendowy, biszkopt lemon curd, biszkopt z bezą
Babeczki wyjmujemy z gniazd formy, ustawiamy węższym końcem ku górze i przecinamy je w poprzek na  1/3 wysokości ciasta. Delikatnie palcami wyjmujemy z większej części ciastka środek, uważając, by nie zrobić dziury w spodzie czy boku biszkoptu. Do każdego tak wydrążonego ciastka wkładamy curd (około 2-3 łyżeczek), by wypełnił on przestrzeń. Przykrywamy wierzchem biszkoptu.

Biszkopty nasączamy wystudzoną herbatą. Nie polewamy ich bardzo, wystarczą 1-2 łyżeczki, tylko by ciasto było delikatnie wilgotne, w przeciwnym razie ciężko będzie je przenieść.

Przygotowujemy bezę - cukier wsypujemy do garnka i zalewamy taką ilością wody, by zakryła cukier. Wstawiamy na gaz i gotujemy, aż płyn osiągnie temperaturę 120 stopni.
mini torciki, torcik, ciasto lawendowe, ciasto z kremem cytrynowym
Kiedy syrop cukrowy się gotuje, ubijamy białka na sztywno. Do białek (ciągle ubijając) wlewamy syrop cienka strużką, zwiększamy obroty i miksujemy około 7 minut, by misa miksera była ciepła nie gorąca, a beza sztywna i błyszcząca.

Trzymając każde ciasto od spodu, rozprowadzamy po nim bezę - zaczynając od góry, rozsmarowujemy bezę i po bokach. Gotową bezę opalamy palnikiem kuchennym. Tak postępujemy z  pozostałymi torcikami.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!