Torcik brownie z gruszkami w winie i winną galaretką

piątek, 23 października 2015

Torcik brownie z gruszkami w winie i winną galaretką

Choć z pozoru ten torcik brownie z gruszkami w winie i winną galaretką wydaje się być skomplikowanym ciastem, to tylko pozory. Mamy tu ciasto, które wychodzi każdemu - brownie, ugotowanie w winie gruszki i galaretka z grzanego wina z owocami. Całość przyozdabia beza włoska, którą zalewa się gorącym płynem, dzięki czemu przypomina znane wielu osobom z dzieciństwa - ciepłe lody. Warto go zrobić, bo prezentuje się bardzo elegancko i niebanalnie, a efekt wart jest pracy.
Torcik brownie z gruszkami

Torcik brownie z gruszkami - składniki na tortownicę o średnicy 21cm


Składniki na brownie:
200 g czekolady gorzkiej
120 g masła
110 g mąki
4 jajka
100 g cukru

Składniki na gruszki:
4 twarde gruszki
750 ml półsłodkiego wina
95 g cukru
obrany kawałek imbir wielkości kciuka
3 gwiazdki anyżu
5 goździków
10 cm laska kory cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
5 ziaren kardamonu
1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu

Składniki na galaretkę:
4 gruszki
1 1/2 łyżeczki agaru

Składniki na bezę włoską
3 białka
3/4 szklanki cukru Demerara
1/4 łyżeczki cream of tartar (opcjonalnie)
1/2 szklanki mocnej herbaty earl grey (u mnie zaparzona z 3 torebek), wystudzonej

Dodatkowo:
garść migdałów

Zaczynamy od upieczenia brownie - czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.  Kiedy czekolada się topi, ubijamy jajka z cukrem, wlewamy czekoladę. Cały czas ubijając, wsypujemy mąkę i mączymy składniki na jednolite ciasto. Brownie wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej (brzegi) tortownicy o średnicy 21cm. Pieczemy prze 20-25 minut w temperaturze 180 stopni - patyczek wbity w środek ciasta powinien być trochę obklejony ciastem. Studzimy, wyjmujemy z foremki i kroimy na 2 blaty.

Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy gruszki w winie - 4 gruszki obieramy ze skórki - jedną zostawiamy w całości, pozostałe dzielimy na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne i ogonki.
Torcik brownie z gruszkami
Do garnka wlewamy wino, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy wino, mieszając, aż cukier się rozpuści, wkładamy gruszki i gotujemy na średnim ogniu, aż ćwiartki gruszek zmiękną na tyle, że wbity w owoc widelec lekko w niego wejdzie. Uważajmy jednak, by nie gotować gruszek zbyt długo, bo mogą się rozpaść. Gruszki delikatnie przekładamy na sitko i odsączamy.

Przygotowujemy galaretkę - wino, w którym gotowały się gruszki, przelewamy przez sito, by pozbyć się przypraw i wlewamy na dużą patelnię/wok. 4 gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w plastry. Dodajemy do wina i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż owoce zmiękną, a część płynu odparuje.

Kilka łyżek wina przelewamy do kubka, dodajemy agar, mieszamy. Dodajemy masę na patelnie z winem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia, pilnując, by galaretka za bardzo nie stężała.

Jeden blat ciasta układamy na paterze. Nakładamy na niego obręcz cukierniczą, by ściśle okalała ciasto. Na blat brownie wlewamy galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka stężała.
Torcik brownie z gruszkami
W międzyczasie przygotowujemy bezę włoską - białka ubijamy na sztywną pianę.
Jednocześnie cukier, cream of tartar i połowę herbaty gotujemy, aż płyn osiągnie temperaturę 117 stopni. Wtedy wlewamy go cienką strużką do ubitych białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy 7 minut, by misa miksera była ciepła, ale nie bardzo gorąca, a białka lśniące. Wlewamy resztę herbaty, ubijamy jeszcze 2 minuty.

Na stężałą galaretkę wyjmujemy 1/3 bezy, rozsmarowujemy równo i przykładamy blatem ciasta. Obręcz cukierniczą opalamy dookoła palnikiem w miejscu, gdzie jest warstwa galaretki (tak będzie łatwiej zdjąć obręcz) i zdejmujemy ją. Resztą bezy smarujemy wierzch i boki ciasta. Opalamy bezę palnikiem.

Na wierzchu ciasta, na jego środku, ustawiamy ugotowaną w winie całą gruszkę (w razie potrzeby ścinamy jej dół, by stała równo). Dookoła układamy ćwiartki gruszek (jeśli będą zbyt duże, utnijmy je u węższej części).

Migdały siekamy na mniejsze kawałki i złocimy na suchej patelni. Posypujemy nimi gruszki.

Torcik brownie z gruszkami chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!