Sałatka z czarną soczewicą i serem halloumi

czwartek, 1 października 2015

Sałatka z czarną soczewicą i serem halloumi

Prosta sałatka z czarną soczewicą i serem halloumi, którą przywitałam jesień. Szczerze powiem, że dopadło mnie ostatnio jesienne przesilenie i nie mogę znaleźć sobie miejsca, a w kuchni pozwalam sobie na lenistwo i eksperymenty. Sięgam też po zwykłe, proste dania, comfort food - dobre jedzenie, które pomaga na chandrę. Taka jest też ta sałatka, która kolorystyka i połączeniem składników ma być łagodnym przejściem z lata do jesieni.
Sałatka z czarną soczewicą i serem halloumi

Sałatka z czarną soczewicą - składniki na 2 porcje

90 g czarnej soczewicy
150 g pomidorków daktylowych
1 żółta papryka
1 ogórek wężowy
225 g sera halloumi
4 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Soczewicę płuczemy na sicie i wsypujemy do garnka z wrzącą wodą. gotujemy 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Pod koniec gotowania dodajemy do wody dużą szczyptę soli. Soczewicę odcedzamy i studzimy na sicie, następnie wsypujemy do miski.
Sałatka z soczewicą i serem halloumi
Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy. Oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie półplasterki i grillujemy około 4 minut, aż kawałki papryki zmiękną. Dodajemy do soczewicy.

Pomidorki kroimy na pół.
Ogórki kroimy wzdłuż na 3 części i kroimy w ukośne plastry. Ogórki i pomidory dodajemy do warzyw w misce.
Sałatka z czarną soczewicą i halloumi
Halloumi kroimy w plastry i grillujemy na patelni z dwóch stron, by zezłocił się.

Z 3 łyżek oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy warzywa. Dokładnie mieszamy, dokładamy plastry sera i delikatnie jeszcze raz mieszamy. Dzielimy na porcje i podajemy.

1 komentarz

  1. Wygląda to bosko ! Wszelkie sałatki na ciepło wzbudzają mój zachwyt - a ta ma jeszcze soczewicę, halloumi no i jest bosko kolorowa :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!