Dyniowe ciastka owsiane - składniki na 15 ciastek
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki puree dyniowego
25 g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
35 g siemienia lnianego
50 g rodzynek
50 g wiśni suszonych
10 g kandyzowanego imbiru
Masło miksujemy z miodem do połączenia składników.
Dodajemy puree z dyni oraz cynamon i łączymy.
Miksujemy do połączenia składników, następnie w dłoniach formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, delikatnie spłaszczmy je w dłoniach, tak, by się nie rozpadły, i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dyniowe ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy na blaszce, dopiero kiedy wystygną i staną się bardziej zwarte, przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smakowite ciasteczka, do kawki jak znalazł :) No i tek kolorek !
OdpowiedzUsuńwspaniałe zdjęcia i takie soczyste zdjęcia... rozmarzyłam się!
OdpowiedzUsuń