Stir fry z kurkami, kukurydzą i brokułem

czwartek, 3 września 2015

Stir fry z kurkami, kukurydzą i brokułem

Szybkie danie z woka z rodzimymi składnikami z targu? Tak! Stir fry z kurkami, kukurydzą i brokułem to właśnie takie danie - inspirowane kuchnią azjatycką, z jej dodatkami i aromatami, jednak na bazie znanych nam dobrze produktów. Nie myślałam, że kurki tak dobrze łączą się z imbirem i sosem ostrygowym, ale okazało się, że jest pysznie!
Stir fry z kurkami, kukurydzą i brokułem

Stir fry z kurkami - składniki na 2 porcje


2 kolby kukurydzy
1 brokuł
200 g kurek
1 łyżka startego imbiru
100 g szpinaku baby
2 wiązki makaronu soba
3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
3 łyżki sosu ostrygowego

Kukurydze obkrawamy, by zostały nam tylko ziarna.
Z brokuła odkrawamy różyczki, dzielmy je w miarę potrzeby na mniejsze kawałki.

Kukurydzę wrzucamy an wrzątek i gotujemy 3 minuty, dodajemy brokuła i gotujemy 5 minut. odcedzamy.
Makaron soba gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, odcedzamy.
Stir fry z kurkami, kukurydzą i brokułem
Łyżkę oleju rozgrzewamy w woku. Dodajemy oczyszczone kurki (te większe kroimy na mniejsze kawałki) i smażymy, mieszając delikatnie od czasu do czasu, przez 4-5 minut - aż woda z grzybów odparuje.

Dodajemy imbir i smażymy minutę, następnie wrzucamy kukurydzę i brokuła. Mieszamy, smażymy 2 minuty, dodajemy sos tamari i ostrygowy oraz makaron, mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się.
Stir fry z kurkami, kukurydzą i brokułem
Na koniec dodajemy listki szpinaku, mieszamy z resztą składników i smażymy około 2 minut, aż zmiękną i stracą objętość. Stir fry z kurkami podajemy od razu.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!