Chleb pszenno-żytni z miodem

niedziela, 27 września 2015

Chleb pszenno-żytni z miodem

Jeśli dotychczas chleb na zakwasie wydawał się komuś czymś trudnym, dziś obalam ten mit. Mam dla Was banalnie prosty przepis, polegający na wymieszaniu wszystkich składników ciasta, odstawieniu go na noc i wstawieniu do piekarnika. Tyle i aż tyle, by upiec pyszny, domowy, pachnący chleb pszenno-żytni z miodem. Chlebek ma sprężysty, lekko lepki miękisz, chrupiącą skórkę i długo zostaje świeży. Przepis Jerzego Nogala.
chleb na zakwasie, chleb z miodem, chleb na zakwasie prosty, prosty chleb

Chleb pszenno-żytni - składniki na 1 bochenek


100 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej razowej (lub otrębów żytnich)
200 g maki żytniej chlebowej
30 g płynnego miodu
220 ml wody
łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy przez 5 minut końcówką hak, (można też łyżką) by powstało jednolite lepkie, dość gęste ciasto.
chleb, chleb zakwas, zakwas, chleb żtni, chleb na zakwasie prosty, nocny chleb na zakwasie
Ciasto przekładamy do foremki (keksówka o długości ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin (lub dłużej, do podwojenia objętości) na kuchenny blat. Foremkę najlepiej nakryć posmarowana delikatnie folią spożywczą.

Wyrośnięty bochenek smarujemy po wierzchu mieszaniną wody z miodem.
chleb z miodem, chleb z zakwasem, zakwaswiec, chleb długo świeży
Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut lub wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni i pieczemy 50-60 minut (od czasu wstawienia chleba do piekarnika).

Chleb studzimy w foremce, wyjmujemy i kroimy po wystudzeniu.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!