Chleb pszenno-żytni - składniki na 1 bochenek
100 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej razowej (lub otrębów żytnich)
200 g maki żytniej chlebowej
30 g płynnego miodu
220 ml wody
łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy przez 5 minut końcówką hak, (można też łyżką) by powstało jednolite lepkie, dość gęste ciasto.
Ciasto przekładamy do foremki (keksówka o długości ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin (lub dłużej, do podwojenia objętości) na kuchenny blat. Foremkę najlepiej nakryć posmarowana delikatnie folią spożywczą.
Wyrośnięty bochenek smarujemy po wierzchu mieszaniną wody z miodem.
Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut lub wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni i pieczemy 50-60 minut (od czasu wstawienia chleba do piekarnika).
Chleb studzimy w foremce, wyjmujemy i kroimy po wystudzeniu.
Piekny! Nie ma to jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńDomowy - najlepszy:) .... posmarowałabym i miodem po wierzchu:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki chleb :)
OdpowiedzUsuń