Pierogi z jagodami

niedziela, 12 lipca 2015

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami razem z jagodziankami otwierają sezon na te owoce! Ja co roku zawsze witam jagody takim właśnie zestawem. Choć pierogi lubię bardziej. Chyba nie ma nic lepszego niż delikatne ciasto, lekko kwaśne owoce i śmietana, u mnie ta ostatnia zawsze z odrobiną startej skórki z cytryny.  Zawsze jako dziecko uwielbiałam malować na talerzu przeróżne wzory, kiedy fioletowy sos wylewający się z pierogów mieszał się z bielą śmietany.
Te pierogi z jagodami wyróżniają się ciastem - połączeniem mąki i maślanki. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie sprawia problemów podczas przygotowania i sklejania. Wypróbujcie!
Pierogi z jagodami

Składniki na około 55 pierogów z jagodami

1/2 kg mąki pszennej
0.5 litra maślanki
szczypta soli
3/4 litra jagód
5 łyżek cukru

Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy 3/4 porcji maślanki. Wyrabiamy gładkie ciasto, w miarę potrzeby dodając maślankę - wszystko zależy od mąki i tego, jak chłonie płyn. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut, by odpoczęło.
Pierogi z jagodami
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkując jedną, pozostałe trzymamy pod ściereczką, by nie obsychały. Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na placek grubości ok. 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy je jagodami - około 1 łyżka na pieroga. Zlepiamy dokładnie i układamy na ściereczce.
Pierogi z jagodami
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i gotujemy pierogi, wrzucając je do wody partiami - nie za dużo, bo się posklejają i dobrze nie ugotują. Pierogi z jagodami wyjmujemy z wody przy użyciu łyżki cedzakowej, posypujemy cukrem, dodajemy śmietanę i podajemy.

8 komentarzy

  1. znakomite! muszę takie zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie tutaj u Ciebie Korniku i tak pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, uwielbiam ! Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam - bardzo je lubię! Do tego pięknie je sfotografowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeden z ukochanych smaków z dzieciństwa :) Uwielbiam pierogi z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas pierogi z jagodami latem to obowiązkowa danie :) Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto z maślanką - na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam... niestety u mnie wciąż jagody są niedostępne...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!