Te pierogi z jagodami wyróżniają się ciastem - połączeniem mąki i maślanki. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie sprawia problemów podczas przygotowania i sklejania. Wypróbujcie!
Składniki na około 55 pierogów z jagodami
1/2 kg mąki pszennej0.5 litra maślanki
szczypta soli
3/4 litra jagód
5 łyżek cukru
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy 3/4 porcji maślanki. Wyrabiamy gładkie ciasto, w miarę potrzeby dodając maślankę - wszystko zależy od mąki i tego, jak chłonie płyn. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut, by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkując jedną, pozostałe trzymamy pod ściereczką, by nie obsychały. Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na placek grubości ok. 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy je jagodami - około 1 łyżka na pieroga. Zlepiamy dokładnie i układamy na ściereczce.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i gotujemy pierogi, wrzucając je do wody partiami - nie za dużo, bo się posklejają i dobrze nie ugotują. Pierogi z jagodami wyjmujemy z wody przy użyciu łyżki cedzakowej, posypujemy cukrem, dodajemy śmietanę i podajemy.
znakomite! muszę takie zrobić...
OdpowiedzUsuńPysznie tutaj u Ciebie Korniku i tak pięknie :)
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam ! Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam - bardzo je lubię! Do tego pięknie je sfotografowałaś :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie lata :-)
OdpowiedzUsuńJeden z ukochanych smaków z dzieciństwa :) Uwielbiam pierogi z jagodami!
OdpowiedzUsuńU nas pierogi z jagodami latem to obowiązkowa danie :) Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto z maślanką - na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam... niestety u mnie wciąż jagody są niedostępne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie