Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
160 g herbatników
80 g masła
500 g sera na serniki
100 g mascarpone
4 jajka
70 g cukru
100 g białej czekolady
Dodatkowo:
150 g mascarpone
40 g białej czekolady
2 łyżeczki skórki z cytryny
400 g truskawek
Ser
i 100 g mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier i miksujemy,
by składniki dobrze się połączymy. Wbijamy jajka, stopniowo, cały czas
miksując, dodając kolejne, aż wcześniejsze dobrze wymiesza się z masą
serową. Na koniec wlewamy roztopioną i wystudzoną czekoladę.
Miksujemy
jeszcze chwilę, by składniki dobrze się wymieszały.
Sernik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50 minut - do suchego
patyczka wbitego w środek ciasta). Studzimy w piekarniku, po 30
minutach, można wyjąc na blat i wystudzić do końca. Wystudzony sernik z białą czekoladą okrawamy
dookoła i zdejmujemy obręcz tortownicy.
Pozostałe 150 g mascarpone miksujemy ze skórką z cytryny. 40 g białek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i ubijamy z mascarpone.Masę wykładamy na wierzch sernika, na serek wykładamy truskawki pokrojone na pół.
Wygląda niesamowicie. Przepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w wolnej chwili w moje skromne progi
Sernik na pewno przepyszny,z truskawkami wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńObłędny :}
OdpowiedzUsuńoch jaki smakowity! z truskawkami obłędnie powinien smakować;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia jak zawsze piękne! A sernik najchętniej zjadłabym cały sama :D
OdpowiedzUsuńOwoce i biała czekolada to moje ukochane połączenie! :)
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj robiłam sernik, ale bez czekolady. Szkoda, bo to dobry pomysł. Zrobię następnym razem:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, koniecznie muszę go zrobić :)
OdpowiedzUsuńśliczny i jak się domyślam przepyszny!
OdpowiedzUsuńJak tu wszystko pięknie wygląda :) aż się jeść zachciewa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://moje-pitraszenie.blogspot.com/