Zupa szparagowa - składniki na 2 porcje
pęczek szparagów500 m bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1/2 szklanki liści bazylii
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 4 cm, kawałki. Główki odkładamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, szklimy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek. Przesmażamy 2 minuty, wrzucamy pokrojone szparagi i smażymy kolejne 2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut - by szparagi zmiękły.
Do garnka dodajemy posiekane liście bazylii, chwile jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Wstawiamy z powrotem na gaz, wrzucamy główki szparagów i gotujemy 3 minuty.
Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podajemy. Zupę szparagową można posypać startym serem - u mnie mimolette.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, zieloniutka i kremowa :)
OdpowiedzUsuńKinga, dzięki
OdpowiedzUsuńZulu, i doobra:)
Pyszna i jaki ładny kolorek wyszedł :)
OdpowiedzUsuńświetna konsystencja!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, dzięki
OdpowiedzUsuńMagdaleno, dzięki
napiecyku, dzięki
Kurcze czemu ten wpis mi się aż tak bardzo podoba :/
OdpowiedzUsuńSuper zupka
OdpowiedzUsuńIstotnie wspaniała. Mam 2 pęczki szparagów, więc prawdopodobnie skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńkurs nienieckiego, a czy to źle, szparagi jeszcze są:)
OdpowiedzUsuńOlu, dzięki
whipped cream, bardzo się ciesze, smacznego
zupa zupą, ale zdjęcia śliczne!
OdpowiedzUsuńArchipelag smaków, dziękuję pięknie!
OdpowiedzUsuń