Sernik orzechowy

czwartek, 26 marca 2015

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy, a dokładniej z pastą z orzechowej praliny to mój niedawny eksperyment. Musze przyznać, że udany, a zarazem intrygujący, smak orzechów jest zaskakujący, jednak po podpowiedzi, że jest to sernik orzechowy, jedzący go mówią "właśnie! orzechy!". Do tego spód z płatków owsianych, który moim zdaniem idealnie pasuje do orzechowego smaku. Myślę, że to spokojnie może być wykwintny wielkanocny sernik.
Mój sernik orzechowy dość mocno wyrósł podczas pieczenia, a potem opadł, wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale mimo wszystko chciałam podzielić się z Wami przepisem. Jeśli chcecie zmniejszyć prawdopodobieństwo opadnięcia, upieczcie sernik w kąpieli wodnej.
Sernik orzechowy

Sernik orzechowy - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

140 g płatków owsianych górskich
90 g masła
750 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy)
200 g orzechów włoskich
275 g cukru
3 duże jajka
100 g śmietany 18%
100 g białej czekolady

Zaczynamy od przygotowania orzechowej praliny - 200 g cukru umieszczamy w garnku o szerokim dnie i gotujemy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się stopi. Cukru nie mieszamy, jedynie przekręcamy garnek tak, by płynny już cukier mieszał się z tym w kryształkach.

Orzechy układamy na silikonowej macie blisko siebie i zalewamy gorącym karmelem, tak by pokrył on orzechy (jeśli jakieś nie zostaną pokale karmelem nic się nie stanie). Odstawiamy do wystygnięcia a potem kruszymy na mniejsze kawałki (można pomóc sobie np tłuczkiem do mięsa, by pokruszyć pralinę). Orzechy w karmelu miksujemy w malakserze - najpierw na proszek, następnie zaś, poprzez miksowanie, pralina powinna zmienić się w pastę.
Sernik orzechowy
Płatki owsiane miksujemy w malakserze drobno, polewamy stopionym masłem i wykładamy spód formy. Wyrównujemy spód i chowamy do lodówki na 30 minut.

Ser, śmietanę i resztę cukru (75g) miksujemy, by składniki się wymieszały. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, wbijając kolejne, kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą.

Dodajemy pastę z praliny i chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Ostatnim krokiem jest dodanie roztopionej wcześniej białej czekolady. Tę też tylko chwilę miksujemy z masą serową.

Masę serową wlewamy na owsiany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Sernik orzechowy pieczemy około godziny (lub do suchego patyczka). Studzimy w piekarniku.

6 komentarzy

  1. a ja lubię oklapnięte serniki! tak jak i piernik z zakalcem! to ciasta z duszą, domowe i pyszne :)
    orzechy uwielbiam i kiedyś go sobie na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marianko, dzięki za pocieszenie! mam nadzieję, że Tobie wyjdzie taki, jak miał być:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i oklapnięty, ale ja bym chyba zjadła 10 kawałków! :D W 100% moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalie, bardzo się cieszę

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na cudownie kremowy, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!